Читај ми!

Vijesti: U Podgorici više osoba pod istragom zbog sumnje da su radile za rusku obaveštajnu službu

Dva crnogorska državljanina, šest službenika ambasade Rusije i nekoliko državljana Rusije pod istragom su zbog sumnje da su radili za obaveštajnu službu Rusije, saznaju "Vijesti" iz više izvora. Među osumnjičenima i bivši portparol crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Radomir Sekulović, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva su saopštili da su pretresi i dalje u toku.

 

"Vlasnici ili držaoci prostorija koje se pretresaju prisustvuju pretresanju.Niko od njih u ovom trenutku nije lišen slobode ,a pojedine medije i javne ličnosti bih posebno podsjetio da su dužni da se pridržavaju pravila o poštovanju pretpostavke nevinosti i da svojim izjavama o postupku koji je u toku ne povređuju prava građana kod kojih se pretresanje vrši", navodi se u saopštenju portparola i specijalnog tužioca Vukasa Radonjića.

Premijer Dritan Abazović je saopštio da je uhapšeno više osoba.

"Aktivnost je planirana nešto ranije i sinoć je aktivirana. Jutros je uhapšeno više lica. Mislim, uhapšeno... dok oni odu kod tužioca, dok im se odredi pritvor, ako im se odredi, često to u Crnoj Gori izaziva neke diskusije", naveo je Abazović.

Sekulović je u MVP na toj funkciji bio za vrijeme državne zajednice Srbija i Crna Gora, preko 30 godina zapošljen na konzularnim poslovima, a imao je visoko zvanje još u bivšoj Jugoslaviji.

Radio je dugo na konzularnim poslovima u afričkim zemljama.

Prema saznanjima Vijesti, akciju je vodila Agencija za nacionalnu bezbednost (ANB), u čijoj je i nadležnosti to krivično delo, a sprovedena je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Prema jednom izvoru jedna od osumnjičenih osoba je prema podacima ANB, više od decenije radila za rusku službu i dio je šire grupe čiji su članovi poznati Agenciji za nacionalnu bezbednost.

Navodno je u pitanju službenik državne administracije.

Isti izvori navodi da je današnja akcija tek početak aktivnosti na otkrivanju saradnika stranih obaveštajnih službi.

Iz ANB-a nisu odgovorili da li je tačno da je uhapšeno više osoba zbog sumnje za špijunažu.

U okviru akcije ANB, SDT i Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izvršeni su pretresi na više lokacija u Podgorici i okolini tokom koji su, navodi izvor, pronađeni predmeti "od interesa za istragu".

Drugi sagovornik Vijesti rekao je da je ovo deo međunarodne akcije.

Portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić kazao je ranije da je na zahtjev SDT-a, a po naredbi Višeg suda, policija vrši pretresanje stanova i drugih prostorija više građana, "zbog osnova sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža".

"Za sada niko nije lišen slobode", rekao je Radonjić.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво