Читај ми!

Snimci srpskog spomenika u Tirani posle napada čekićem

Oskrnavljen jedini očuvani spomenik borcima Balkanskih i Prvog svetskog rata u Albaniji. Vidni udarci čekićem i polomljen krst, javlja reporter RTS-a sa lica mesta. Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kome se vidi kako vandali čekićem udaraju srpski spomenik.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak pokušaja urušavanja spomenika srpskim borcima koji se nalazi na gradskom groblju Šar u Tirani. Oštećenja spomenika posle napada vandala su vidljiva, javlja reporter RTS-a sa lica mesta.

Na snimku na kome se vidi kako nepoznati vandali čekićem udaraju po spomeniku, prikazan je i papir s natpisom "Leon Mola sa mačkama iz Mirdite". U opisu videa piše "Rušenje memorijala srpskih vojnika u Tirani."

Na spomeniku u Tirani vidni su tragovi vandalizma i uriniranja po nadgrobnoj ploči.

Polomljen je jedan krak krsta na spomeniku, na kome stoji ploča sa imenima 77 boraca poginulih od 1912. do 1913. godine u Balkanskim ratovima. Slova na ploči su vidno oštećena udarcima čvrstim predmetom, a u samom mermeru vidna su udubljenja.

Očevidaca ovog vandala nije bilo, a kako saznajemo slučaj nije prijavljen policiji, niti se oglasila srpska ambasada u Tirani.

Spomenik poginulim Šumadincima Takovcima u Tirani, podigli su drugovi Drugog bataljona prekobrojnog pešadijskog puka Moravske brigade.

Borci specijalne kraljeve jedinice, njih 80, poslato je u Albaniju 1912. u vojnu misiju, a njih 77 je poginulo i sahranjeno u porti crkve svetog Prokopija, koja se do 1939. nalazila u samom centru Tirane.

Kasnije su njihove kosti prenete na drugu lokaciju, tada novo gradsko groblje Bami, gde su na Svetog Iliju 1939. godine pohranjene zajedno sa još 322 neidentifikovana vojnika stradala u Prvom ratu na porstoru Albanije.

Širenjem grada Tirane, posmrtni ostaci srpskih boraca sa groblja Bami, gde se danas nalazi moderno naselje, na gradsko groblje Šar u Tirani, preneti su 1964. godine.

To je jedini očuvani spomenik našim vojnicima iz Prvog i Balkanskih ratova koji su stradali u Albaniji.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво