Читај ми!

U Hrvatskoj za deceniju mnogo toga manje: stanovnika, muškaraca, vernika, a Srba čak za 63.000

Posle objave konačnih rezultata popisa u Hrvatskoj koji su pokazali veliki pad broja Srba, iz Srpskog narodnog vijeća poručuju da će narednih dana analizirati podatke i razgovarati o tome koje mere treba da se preduzmu. Poznavaoci kažu da je smanjenje broja premašilo očekivanja i da najviše brine što će u brojnim opštinama i gradovima izgubiti pravo na visoke političke funkcije.

Mnogo toga popisanog u Hrvatskoj je manje nego pre 10 godina - ukupnog stanovništva, vernika, muškaraca. Srba, između dva prebrojavanja, gotovo 63.000 manje.

"Prva i najveća briga jeste što je pad ogroman. To je najveći pad u broju Srba nakon egzodusa iz gradova 1991-1992, nakon egzodusa tokom operacija Bljesak i Oluja. To je ono što nas najviše brine", ističe Milorad Pupovac, iz Srpskog narodnog vijeća.

Istoričar Milan Gulić navodi da gledajući u kontekstu da se ukupan broj stanovništva takođe smanjio za oko 400.000 onda ni ovaj radikalan pad broja Srba ne treba da čudi.

"Ne samo da je to alarmantno, nego će se ovakav broj srba odraziti i na njihova prava. U pojedinim županijama oni gube mesto zamenika župana, u pojedinim gradovima mesto zamenika gradonačelnika, u pojedinim opštinama mesto zamenika načelnika opštine", napominje Gulić.

U Vukovaru gube pravo na ravnopravnu upotrebu ćirilice, suštinski nikada ostvareno, jer više ne čine trećinu stanovništva tog grada.

Podatak je, reklo bi se po prvoj reakciji, obradovao gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu.

Tvrdi da je prethodni popis bio netačan, te da je posle ovog obezbeđeno 10 godina stabilnosti u gradu. SNV na to oštro reaguje.

"Bilo je najvažnije da se tvrdi da prethodni popisi nisu bili istiniti i ispravni, a pritom ne razumeju da bacaju sumnju na sami sebe kada kažu da su se oni potrudili da sada popis bude ispravan, a to kažu u okolnostima i nakon okolnosti u kojima su hteli da učine sve da Srba u Vukovaru bude što je moguće manje i da, kao što su neki znali da govore, su spremni za još jednu ‘Oluju‘", dodaje Pupovac.

A šta je dovelo do podataka koji su, ipak, iznenadili mnoge - istoričar Milan Gulić nema dilemu.

"Prvo - to je produženo etničko čišćenje koje traje još od 1990-ih godina, koje i dalje ima svoje posledice i itekako utiče na ukupan broj Srba u Hrvatskoj. Zatim je tu, naravno, čisto ekonomska migracija, ali najveći broj te srpske populacije, posebno u povratničkim krajevima Slavonije, Banije, Dalmacije, Like.. je staračka populacija, tako da nažalost možemo da kažemo da čista biologija ostavlja svoje posledice na ukupan broj stanovnika", smatra Gulić.

SNV najavljuje da narednih dana slede razgovori unutar vijeća o tome koje mere treba preduzeti kako bi se sprečilo dalje naglo opadanje broja Srba u Hrvatskoj.

Gulić predlaže da se ekonomski osnažuju, ali i podstakne očuvanje kulture i identiteta.

Time bi se možda i promenio podatak prema kojem tek trećina preostalih Srba - za maternji jezik smatra srpski.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво