Читај ми!

Odnos Mađarske i EU – stub ili probušena guma Unije

Žuža Hegeduš, saradnica mađarskog premijera Viktora Orbana, podnela je ostavku pošto je on izjavio da Mađari ne treba da budu "narod mešovite rase". Burna reakcija stigla je i pre nekoliko dana iz Brisela kada je u mađarskom parlamentu usvojena deklaracija o drugačijoj Evropskoj uniji.

Unija je u dubokoj krizi, a njena demokratija u ćorsokaku, piše u rezoluciji koju je prošle nedelje usvojio mađarski parlament, a na predlog vlade Viktora Orbana. Između ostalog, poziva da se parlamentima država članica omogući da stave veto na svaki zakon predložen na nivou Unije.

Dalje, da se umanje ovlašćenja EP, da evroposlanike delegiraju nacionalni parlamenti. 

"Nije moguće očekivati u ovom trenutku i suluda je ideja da rezolucija mađarskog parlamenta može da pokrene redefiniciju EU, pre svega ono što se njom traži – smanjenje ingerencije EP – to prosto nije realno, međutim Orbanu je bitno i zbog unutrašnjopolitičke situacije da pokaže da homogenizuje svoje ljude", kaže Miša Đurković sa Instituta za evropske studije.

A Orbanova inicijativa dolazi u vreme kada Brisel Mađarskoj blokira milijarde evra kredita i bespovratnih sredstava za oporavak od kovida, uz obrazloženje, da tamošnja desničarska vlada ne poštuje vladavinu prava i da se ne bori dovoljno protiv korupcije.

Ovog meseca je Komisija tužila Budimpeštu evropskom sudu zbog zakona koji krši LGBT prava i pritiska na medije.

"Pre ove rezolucije stekao se utisak da vlada Mađarske čini par koraka unazad, međutim sa donošenjem ove rezolucije ne bi se mogao steći utisak da Mađarska planira da bude fleksibilnija i kooperativnija unutar EU. Mi, u stvari, imamo jedan proces podele unutar EU", kaže Jelica Minić iz Evropskog pokreta u Srbiji.

Evropska unija će, navodi Minićeva, morati da nađe načina da upravlja tim različitim interesima unutar EU, i to nije prvi put, kaže, samo sada se to odigrava u situaciji kada imamo rat na granicama Unije.  

Orbanova kritika strategije Zapada prema ratu u Ukrajini 

Više reakcija izazvala je Orbanova kritika strategije Zapada prema ratu u Ukrajini. Predlaže hitne mirovne pregovore i to direktno između Rusije i Sjedinjenih Država. Umesto četiri stuba, među kojima su naoružavanje Ukrajine i sankcije Rusiji, Evropu vidi sa četiri probušene gume.

Evropske vlade padaju kao domine, kaže, kao posledica pogrešnog pristupa.

"Osim u Italiji, gde postoji blaga vrsta političke krize, nigde u ostalim državama ne postoji nikakva ozbiljnija politička kriza. On je osporio same temelje elemenata na kojima je baziran odgovor Zapada po pitanju Rusije i doveo u pitanje opredeljenje Bajdenove administracije da usled više slanja oružja očekuje da će rat brže da se završi, a zapravo sve više ljudi gine", kaže Miloš Nikolić, predsednik LIBEK-a.

U javnosti, u medijima i izjavama nekih poslanika EP, više se reaguje na govor premijera Orbana u kojem su se, kako navode, čuli rasistički stavovi, kao i da je podelio kritike svima od Zapadne Evrope do SAD i Ukrajine, osim Rusije i Kine, kaže Dušan Gajić, dopisnik RTS-a iz Brisela.

Miša Đurković kaže da se Mađarska našla na udaru zato što je Orban pokušavao da zadrži neku vrstu neutralne pozicije. "Mađarska osuđuje, ono što je evidentno – jako velike probleme u kojima se Evropa danas nalazi zbog tako radikalne pozicije prema Rusiji", kaže Đurković.

Uz to, Viktor Orban se suočava sa možda najvećim ekonomskim izazovima od ulaska u Uniju. Samo je forinta u odnosu na evro od januara oslabila za gotovo 50 odsto.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво