Читај ми!

Veliki požar na Goričkom krasu pod kontrolom, ponovo gori u NP "Sutjeska"

Veliki požar na slovenačkom Goričkom krasu koji više od sedam dana hara Slovenijom je pod kontrolom, ali da su pojedine linije vatre i dalje aktivne, izjavio je šef interventne jedinice Simon Vendramin. Na terenu je 1.500 vatrogasaca i 10 letelica. Vetar je ponovo aktivirao požar u kanjonu Hrčavke u Nacionalnom parku "Sutjeska". I dalje se širi vatra na planini Čvrsnica. Veliki šumski požari zahvatili su sever, jug i istok Grčke. Stotine stanovnika i turista evakuisano je sa ostrva Lezbos.

Nastavlja se borba sa vatrenom stihijom u Sloveniji. Simon Vendramin, šef interventne jedinice Simon Vendramin je rekao da je veliki požar na Goričkom krasu pod kontrolom, ali da su pojedine linije vatre i dalje aktivne, te da da se sa njima bore vatrogasci i 10 letelica, a da najveće probleme stvara vetar.

"Trenutno je u toku gašenje požara na severnom delu požarišta, na padini pored Vipavske doline", naveo je Vendramin i dodao da, uprkos trenutno dobrim izgledima, postoji mogućnost za ponovno izbijanje požara.

Portparol vatrogasne službe Robert Okorn izjavio je da je noć bila mirnija od prethodne, a da su se vatrogasci uglavnom fokusirali na zapadni deo požarišta prema Lokvicama i ispod Kostanjevice na Krasu.

Dodao je da je jutros oko četiri sata pala kiša, ali da nije mnogo pomogla jer se sve vrlo brzo suši.

Okorn je naveo da mogućnost jakih udara bure ostaje najveći rizik za širenje vatre.

Danas je u stanju pripravnosti oko 1.500 vatrogasaca, kao i do sada najjača vazdušna podrška.

U Krasu su i dobrovoljci koji će seći drveće oko ugroženih sela, kako bi sprečili širenje požara.

Prema navodima medija, do sada je, što se objekata tiče, izgorela samo jedna planinska kuća između naselja Rence i Trstelj, navodi Hina.

Kao posledica požara vazduh je zagađen širom Slovenije, a stanovnici u pogođenim područjima suočavaju se sa udisanjem mikroskopskih čestica koje nastaju sagorevanjem, prenosi RTV Slovenija.

Agencija za životnu sredinu saopštila je da su zbog požara na Krasu danas uočeni povišeni nivoi čestica na mernim mestima Solkan, Nova Gorica, Kopar, Ljubljana i Kranj.

Prema najavama meteorologa, obilnije kiše na slovenačkom Krasu mogu se očekivati tek u utorak.

I dalje se širi požar na planini Čvrsnica

Zbog nepristupačnog terena, jake vegetacije i vetra promenljivog smera, visokih dnevnih temperatura i uprkos aktiviranju svih raspoloživih snaga, požar na planini Čvrsnici, koja je sastavni deo Parka prirode Blidinje, i dalje se širi.

Vatra se širi gustom borovom šumom i niskim rastinjem i stvara nove požarne linije praćene otvorenim plamenom, prenosi Kliks.

Federalna uprava civilne zaštite saopštila je da se požarna linija širi u smeru Blidinjskog jezera i Masne Luke.

Tokom jutra u akciji gašenja požara učestvovalo je 44 vatrogasaca Zapadnoherčegovačke i Hercegovačko-neretvanske županije, kao i 60-ak meštana i volontera.

Ugroženi su park prirode Blidinje, vikend naselja i Planinarski dom Masna Luka.

Proteklih dana na gašenju požara bili su angažovani i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, hrvatski kanaderi i veći broj vatrogasnih jedinica.

Svi ti napori, međutim, nisu bili dovoljni da se ugasi vatrena stihija koja je do sada progutala stotine hektara guste borove šume.

Požar u kanjonu reke Hrčavke pod kontrolom

Ekipe Helikopterskog servisa Republike Srpske, Republičke uprave civilne zaštite i zaposleni Nacionalnog parka "Sutjeska" rade na gašenju požara u kanjonu reke Hrčavke, izjavio je v.d. dužosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je za RTRS istakao da su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske delovali i u večernjim satima i da se požar drži pod kontrolom.

"Ulažu se maksimalni napori da ne dođe do proširenja na deo Zelengore i da se spreči ugrožavanje Nacionalnog parka 'Sutjeska' od požara", rekao je Novitović.

On je objasnio da se radi o veoma nepristupačnom terenu.

"Sam kanjon reke Hrčavke je toliko nepristupačan da niko nije u mogućnosti da deluje sa zemlje. Ostaje nam da, ulaganjem maksimalnih napora, pripadnici Helikopterskog servisa drže požar pod kontrolom. Sve resurse koje imamo stavljamo na raspolaganje Nacionalnom parku 'Sutjeska'", naglasio je Novitović.

Govoreći o požaru u Parku prirode Blidinje, kaže da je na tom požarištu izuzetno teška situacija.

"Opožarena površina je velika, preti da ugrozi samostan", izjavio je Novitović.

On je još jednom apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

"Niko sa sigurnošću ne može reći da je požar u Nacionalnom parku 'Sutjeska' izazvao ljudski faktor. Ono što znamo jeste da nije u pitanju prirodni faktor, odnosno udar groma, kao što je to bio slučaj na Blidinju", poručio je Novitović.

Požari zahvatili severnu, južnu i istočnu Grčku

Veliki šumski požari zahvatili su danas sever, jug i istok Grčke. Stotine stanovnika i turista evakuisano je sa ostrva Lezbos u istočnom Egeju nakon što su šumski požari, koji su izbili juče, uništili kuće i ugrozili sela.

Na severu zemlje, vatrogasci i volonteri se bore  četvrti dan zaredom sa žestokim požarom u Nacionalnom parku Dadija, zaštićenom rezervatu prirode, poznatom po koloniji lešinara.

Ovaj požar primorao je evakuaciju sela Dadija u subotu uveče, dok su stanovnici Krisokelarija na Peloponezu morali da beže od požara u blizini Koronija.

Grčka je trenutno u zahvatu toplotnog talasa sa temperaturom od 42 stepena koja se očekuje u nekim regionima. Predviđa se da će ekstremno vreme trajati 10 dana, što izaziva strah od drugih požara.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво