Читај ми!

Požar u Sloveniji se širi – dim u jednom momentu prekrio Istru, vatra i na području NP "Sutjeska"

Veliki požar na slovenačkom Krasu i dalje se širi uprkos velikim naporima vatrogasaca na zemlji i gašenju iz vazduha. U jednom trenutku, dim iz Slovenije prekrio je celu Istru. Lokalizovan požar u Nacionalnom parku Sutjeska. Požari i u Crnoj Gori. Vatra u Severnoj Makedoniji pod kontrolom.

Oko hiljadu slovenačkih vatrogasaca bori se s najvećim požarom u istoriji zemlje. Snažan vetar im ne ide u prilog, a zbog gustog dima teško se gasi iz zraka. Ipak, od jutarnjih sati u gašenju učestvuje 11 helikoptera, a MUP Srbije je juče uputio dve svoje letelice.

Zbog gustog dima na području požara noć u svojim domovima nisu proveli stanovnici deset sela koja su preventivno evakuisana.

Slovenački mediji prenose najave meteorologa da bi jače padavine na području gde bukti požar mogle da počnu sledeće sedmice, što bi znatno olakšalo tešku situaciju koja traje već sedmi dan.

U jednom trenutku dim iz Slovenije prekrio je celu Istru.

Vulin u Sloveniji: Nijedna zemlja ne može sama protiv ovakve nepogode

Resorni ministar Aleksandar Vulin obišao je pripadnike MUP-a Srbije upućene sa dva helikoptera u Sloveniju da pomognu u gašenju požara koji je zahvatio ovu zemlju, a koji su samo tokom prvog dana angažovanja imali 116 naleta i bacili 150 tona vode.

Vulin se sastao sa slovenačkom ministarkom unutrašnjih poslova Tatjanom Bobnar i ministrom odbrane Marjanom Šarecom, sa kojim je i obišao pripadnike srpske policije, koji su ga upoznali sa situacijom na terenu, saopštio je MUP.

"Nijedna zemlja ne može sama da se izbori sa elementarnom nepogodom kakav je trenutni požar u Sloveniji. To može da se desi bilo kome i u tom trenutku svako od nas treba i može da očekuje pomoć od onoga ko može da obezbedi odgovarajuća sredstva", istakao je Vulin.

Šarec je zahvalio Vulinu i Srbiji na pomoći istakavši da zemlje u regionu treba uvek da se pomažu.

Lokalizovan požar u Nacionalnom parku Sutjeska

Požar u kanjonu reke Hrčavke na području Nacionalnog parka "Sutjeska" u Bosni i Hercegovini stavljen je pod kontrolu, saopštio je direktor parka Aleksandar Kovač.

Požar u kanjonu Hrčavke rasplamsao se na izuzetno nepristupačnom terenu nakon što je ugašen prethodni, koji se dogodio na lokalitetu Prijevora u opštini Bileća i trajao tri dana.

Tri požara u Nikšiću 

U Crnoj Gori, u Nikšiću, trenutno su aktivna tri požara. U lokalnoj službi zaštite i spasavanja ističu da je dnevno operativno do 30 vatrogasaca.

"Mi imamo dva stara kamiona, imamo četiri nova, imamo tehničko vozilo, imamo navalno vozilo. Ne možemo da kažemo da ćemo moći da odgovorimo svim požarima, ako bude kao prošla godina, ali nama su i sad svakodnevno sva vozila na terenu", rekao je komandir nikšićke Službe zaštite i spasavanja Slavko Tadić.

Pod kontrolom vatra u Severnoj Makedoniji 

Požari u Severnoj Makedoniji od prethodna dva dana stavljeni su pod kontrolu, saopštio je Upravni odbor za koordinaciju i upravljanje krizama.

Požar na teritoriji opštine Berovo bio je aktivan do petka uveče, ali je sprečeno širenje.

Vlado Klincarski iz javnog preduzeća "Makedonske šume – Maleševo – Berovo" rekao je da ostaje da se suzbije još jedan deo požara u Berovu, zbog problema sa jakim vetrom i visokim temperaturama.

Četiri šumska požara u Grčkoj

Grčke vatrogasne službe bore se sa četiri velika šumska požara, od kojih je jedan na ostrvu Lezbos, gde je evakusano više od 450 ljudi.

Vlasti su, zbog požara koji je jutros izbio na Lezbosu, pozvale na evakuaciju odmarališta Vatera na južnoj strani ostrva nakon što se vatra približila odmaralištu, a plamen zahvatio jednu kuću, prenosi AP.

Najveći požar već treći dan zaredom gori na severoistoku Grčke, u blizini granice sa Turskom.

Reč je o požaru koji je zahvatio nacionalni park Dadija, u kojem žive retke vrste životinja, posebno lešinari.

Aktivna su još dva velika požara, od kojih je jedan u planinskoj oblasti Zapadne Makedonije, a drugi na jugoistoku Peloponeza.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво