Читај ми!

Potočari, obeleženo 27 godina od stradanja Bošnjaka tokom građanskog rata u BiH

U Potočarima su sahranjeni posmrtni ostaci još 49 identifikovanih srebreničkih žrtava, čime je završena ceremonija obeležavanja 27-ogodišnjice stradanja Bošnjaka tokom građanskog rata u BiH.

Prethodno je u Memorijalnom centru održana komemoracija kojoj su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, međunarodne zajednice u BiH, delegacije iz više zemalja.

Zločin u Srebrenici za organizatore memorijalnog skupa predstavlja poraz ljudskosti.

"Danas u Srebrenici rastu deca rođena posle genocida. Ta deca su naša nada da obnavljamo život. U njima nema mržnje, ali ima znanja, svesti i spremnosti da nastave onda kada mi svedoci i žrtve genocida ne budemo mogli dalje", rekao je Hamdija Fejzić, predsednik Organizacionog odbora obeležavanja godišnjice. 

O daljem životu stanovnika Srebrenice govorio je i predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović. Prioritet je, kaže, pomoć povratnicima i mladima. Osim budućnoisti, osvrt i na prošlost.

"Genocid nije počinio srpski narod niti neka otuđena jedinica, već inistitucionalna struktura Republike Srpske potpomognuta iz Srbije. Poricanje zločina je nastavak njegovog vršenja", rekao je Džaferović. 

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kojeg Republika Srpska ne priznaje, rekao je u svom obraćanju da svaki put kada dođe u Potočare oseća "teret neuspeha međunarodne zajednice" da, kako kaže, zaštiti one koji su bili izloženi pretnji da će biti ubijeni.

Šmit je rekao i da svako onaj ko, kako je naveo, negira i pokušava da umanji broj žrtava "učauren je u svesno odabranom neznanju".

"Svaki pokušaj da se opravda pokolj nevinih žrtava nikada ne može biti opravdan, a politika mržnje i straha ne donosi ništa osim patnje i nesreće", naveo je Šmit.

Potpredsednik turske stranke pravde i razvoja Numan Kurtumlus u Potočarima je preneo poruku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji je rekao da je dug njegove zemlje da obezbedi "budućnost BiH kao jake zemlje".

Komemoraciji je pored predstavnika međunarodne zajednice u Potočarima prisustvovao crnogorski premijer Dritan Abazović, koji je u svom obraćanju istakao da danas na Balkanu i dalje živi duh mržnje, razdora i podela koji se, kako je naveo, na sreću ne manifestuje ratnim dešavanjima.

Lider HDZ BiH Dragan Čović je izrazio solidarnost za žrtvama i pozvao je na pomirenje u BiH.

"Da svi u BiH radimo na ponovnom uspostavljanju međusobnog poverenja i izgradnji pomirenja i zajedničke budućnosti", napisao je Čović na Tviteru.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren potvrdila je u Potočarima da njena zemlja snosi, kako je kazala, deo odgovornosti za neuspeh međunarodne zajednice u Srebrenici 1995. godine.

U Potočarima se obratila i potpredsednica nemačkog Bundestaga Ajdan Ezoguz, a putem društvenih mreža oglasili su se i hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Sabora Gordan Jandroković kao i turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel kaže da sećanje na ovaj zločin podseća da zajedno moramo da radimo za mir u Evropi i da Bosna i Hercegovina postane deo Evropske unije.

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi je u video-poruci povodom komemoracije poručio da "Amerikanci izražavaju svoju solidarnost sa žrtvama, preživelima i porodicama koje žale za svojim najmilijima".

Skup su obezbeđivali pripadnici MUP-a Republike Srpske, uz podršku bezbednosnih snaga BiH. 

Bramerc: Ne smemo zaboraviti Srebrenicu

Glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serž Bramerc povodom 27. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici poručio je da se moraju naučiti lekcije iz istorije, ali da je "svet izgleda, u opasnosti da zaboravi ove lekcije.

"I danas se suočavamo sa negiranjem genocida i veličanjem ratnih zločinaca, što izaziva političke nesuglasice u zemljama bivše Jugoslavije. Moja kancelarija je posvećena da svet ne zaboravi horore Srebrenice", naveo je u saopštenju Bramerc.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво