Читај ми!

Obeleženo 80 godina od bitke na Kozari – simbola stradanja i otpora srpskog naroda

Na Mrakovici je obeleženo 80 godina od bitke na Kozari, simbola stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša u Drugom svetskom ratu, u kojoj je ubijeno oko 40.000 civila, a 68.000 je odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 dece. Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Srpska i Srbija šalju jedinstvenu poruku da stradanje srpskog naroda na Kozari ne sme biti zaboravljeno.

Neprijateljska ofanziva na Kozari pod kodnim nazivom "Zapadna Bosna" počela je 10. juna 1942. godine, što je bio uvod u jedan od nastrašnijih zločina počinjenih nad srpskim narodom.

Nemačke i ustaške jedinice sa oko 35.000 vojnika zatvorile su obruč oko slobodne teritorije kozarske oblasti, a u opkoljenom području 3.500 boraca Drugog krajiškog partizanskog odreda branilo je zbeg sa oko 80.000 srpskih civila.

Tokom neprijateljske ofanzive na Kozari i u Potkozarju spaljeno je, uništeno i opljačkano 140 sela.

Partizanske jedinice su u noći 3. na 4. juli 1942. godine, nakon intenzivne bitke, probile obruč kod brda Patrija između Prijedora i Kozarske Dubice.

Iz neprijateljskog obruča uspelo je da se probije oko 800 boraca i 10.000 civila. Zarobljeno je 68.600 srpskih civila, među kojima više od 23.000 dece koji su odvedeni u logore Jasenovac i Staru Gradišku, gde su podvrgnuti mučenju i najsurovijim metodama ubijanja.

Dodik: Stradanje na Kozari ne sme biti zaboravljeno

Milorad Dodik je istakao da je zajedno s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ranije dogovorio da zajedno obeležavaju važne datume iz srpske istorije, a jedan od njih je Kozara.

"Kozaračka epopeja živi i živjeće. Zato smo ovdje zajedno i šaljemo jedinstvene poruke", rekao je Dodik.

Naglasio je da svake godine na toj manifestaciji sećanja čuje saznanje o Kozari koje je, kako je rekao, uvek saznanje o stradanju, a nikada nije saznanje o pravdi.

"Monstrum od NDH je organizovao logore za djecu kroz koje je prošlo 23.000 kozaračke djece. Ta djeca su bila jedina djeca na svijetu koja su imala svoj logor, to je uradila NDH, to je bila zvanična politika te države", istakao je Dodik.

Naveo je da sve generacije Kozare i Potkozarja to pamte, kao i on, jer je vaspitan na stradanju Kozare.

Ukazao je da je predstava koju je stekao u porodici o ustašama i Nemcima bila toliko stravična da i danas ponekad oseti strah od njih.

Dodik je podsetio i da je, kako je naveo, Titov režim o tome govorio drugačije.

Vulin: Moramo stvoriti srpski svet da se ne bi ponovila Kozara

Izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je na Mrakovici da se ne stvara srpski svet da bi nekom pretio već da se ne bi ponovila Kozara.

"Dužnost ove generacije je da stvori srpski svet. Ne stvara se srpski svet da bi nekom pretio, već se stvara srpski svet da se ne bi Kozara ponovila. Decenijama smo mislili da se Kozara neće i ne može ponoviti, jer smo ćutali o Kozari i Jasenovcu, a onda su došle ‘Oluje’", istakao je Vulin.

Da ne bi bilo "Oluja", da se ne bi ponavljale slike beskrajnih prognanika, kako je naglasio ministar, moramo stvoriti srpski svet i od Srba napraviti jedinstven politički narod, kao što je i svaki drugi pod kapom nebeskom, svaki koji hoće da traje i svaki koji hoće da opstane.

Ukazao je da Evropu ne bole srpske suze i patnja i da u prilog tome govori i činjenica da niko od stranih zvaničnika nije došao niti u Bratunac niti na Kozaru da se pokloni srpskim žrtvama i zatraži oprost u ime svojih predaka.  

Kod spomen-krsta parastos stradalim služilo je sveštenstvo Eparhije banjalučke, a nakon toga su položeni venci i cveće na centralni spomenik.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво