Читај ми!

Bugarska, vodeni topovi spremni za dan odluke

Bugarski parlament raspravlja o poverenju vladi Kirila Petkova, čiju su smenu zatražili poslanici opozicije tvrdeći da politika njegovog kabineta vodi državu u bankrot. Osim ekonomije, teme sukoba su veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije. Policija u punoj pripravnosti.

Бугарска, водени топови спремни за дан одлуке Бугарска, водени топови спремни за дан одлуке

Sudbina vlade Kirila Petkova u rukama je šestorice dojučerašnjih koalicionih partnera, čiji bi "prelet" mogao očuvati političku stabilnost u Bugarskoj, ili uvesti državu u seriju ozbiljnih problema.

Parlament u Sofiji je, na zahtev opozicije, počeo raspravu o poverenju vladi, koju je pre desetak dana napustila stranka ITN Slavija Trifonova, navodeći da Petkov vodi državu u bankrot.

Protivnici bugarskog premijera pominjali su i izdaju nacionalnih interesa, tvrdeći da se premijer sa zapadnim diplomatama dogovorio da Sofija, konačno, skine veto sa početka pregovora Severne Makedonije i EU, a da se bugarski zahtevi "utope" u preduslove koje Makedonci moraju da ispune kako bi napredovali ka članstvu u EU.

Paralelno sa početkom rasprave u parlamentu, pristalice obe strane političkog spektra najavile su proteste u Sofiji, što dodatno komplikuje ionako složenu situaciju u bugarskoj prestonici.

Bugarska policija je, zbog toga, u centar Sofije uputila sve raspoložive snage, jer postoji ozbiljna opasnost da, tokom dana, dođe do sukoba desničara i pristalica vlade Kirila Petkova.

Suočen sa optužbama dojučerašnjih koalicionih partnera da je "zakulisnim pregovorima sa Francuskom izdao bugarske nacionalne interese", Petkov je rekao da će pred EU zastupati stavove parlamenta.

Na meti obe strane političkog spektra su poslanici stranke ITN Slavija Trifonova, koja je pre dve sedmice napustila vladajuću koaliciju optužujući Petkova da vodi zemlju u bankrot, te da "izdaje nacionalne interese".

Najmanje sedam od ukupno 25 poslanika te stranke već je napustilo ITN, ali je Petkovu potrebno da, do srede, od njegove smene odustanu još bar šestorica poslanika.

Jedan od prebeglih poslanika, Nikolaj Radulov, optužio je šefa poslaničke grupe ITN-a, scenaristu Toška Jordanova, da mu je pretio "čupanjem noktiju". Naveo je i da je jedna od poslanica te stranke u poslednji čas odustala od odlaska iz ITN-a, pravdajući se glavoboljom.

Iako pitanje početka pregovora Skoplja i EU predstavlja okidač političke krize u Bugarskoj, tamošnji analitičari smatraju da problem, u stvari, predstavljaju reforme koje je pokrenula vlada Kirila Petkova, čime su u velikoj meri ugrožene pozicije nekoliko uticajnih stranaka.

Nekadašnji ministar sporta Radostil Vasilje tvrdi da uzavrele debate o Severnoj Makedoniji predstavljaju samo zavesu kojom se skrivaju veze čelnika partije sa organizovanim kriminalom.

"Izdaja bugarskih interesa", kako je lider ITN-a Slavi Trifonov opisao razloge istupanja iz Vlade, tvrde predstavnici vlade Kirila Petkova i analitičari, predstavlja alibi za zaustavljanje reformi i odliv budžetskih sredstava na račune sumnjivih kompanija.

Slične tvrdnje u petak je izneo i Petkov, koji je sofijskom Kapitalu rekao da ITN pokušava da "očuva šeme prema kojima novac iz budžeta završava na računima privatnih kompanija sumnjive reputacije".

ITN je, kako tvrdi Petkov, napustio Vladu pošto je otkriveno da čak 80 odsto građevinskih kompanija, kojima je bilo namenjeno 1,7 milijardi evra iz budžeta, radi nelegalno.

Prva žrtva loma na bugarskoj političkoj sceni bio je predsednik skupštine Nikola Minčev, za čiji je opoziv glasalo 125 od ukupno 240 poslanika, što praktično znači da su koalicionoj vladi, nedavno oslabljenoj odlaskom stranke ITN, ostala samo četiri dana da ubedi pet poslanika da promene stranu.

U komplikovane odnose umešao se i predsednik Rumen Radev, koji je od Vlade zatražio da se izjasni da neće skinuti veto sa početka pregovora Skoplja i Brisela.

Nedugo po završetku sednice na kojoj je opozvan predsednik parlamenta, ispred skupštine se okupilo nekoliko hiljada ljudi koji su podržali vladu Kirila Petkova. Jedan od poslanika ITN-a je pokušao da se obrati demonstrantima, ali ga je policija odvukla nazad u zgradu pošto su ka njemu počele da lete flaše, javljaju bugarski mediji.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво