Читај ми!

Mišel: Većina političkih lidera BiH prihvatila sporazum

Posle osam sati razgovora političkih lidera BiH sa predstavnicima EU u Briselu, postignut je "politički sporazum o jakoj i kredibilnoj mapi puta kojom će se sprovovoditi reforme u BiH u cilju napretka ka evropskoj budućnosti", naveo je domaćin sastanka, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Međutim, srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik objavio je da u Briselu "ništa nije potpisano".

Iako se ni predstavnici EU kao domaćina susreta, ni učesnici nisu obratili medijima nakon celodnevnog sastanka lidera BiH u Briselu, iz kancelarije Šarla Mišela objavljeno je da su predstavnici političkih partija, zastupljenih u Parlamentu BiH, usvojili sporazum kojim ponavljaju svoju posvećenost "očuvanju i izgradnji mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa Ostalima), te građani Bosne i Hercegovine koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta".

U tekstu koji je podržala većina lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentu BiH dodaje se i posvećenost principima vladavine prava, sprovođenju demokratskih izbora, razvoju demokratskih institucija i evropskoj budućnosti BiH.

Istovremeno, lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH obavezali su se da će preduzimati konstruktivne reforme kako bi "zaštitili i unapredili properitet, finkcionisanje i bezbednost BiH".

U saopštenju Evropskog saveta navodi se da su lideri političkih partija i članovi Predsedništva BiH iskazali punu posvećenost poštovanju odluka međunarodnih i domaćih sudova, kao i da su se obavezali da će raditi na efikasnom sprovođenju opštih izbora u zemlji, zakazanih za 2022. godinu, te da će nakon izbora konstruktivno sarađivati na brzom formiranju novih zakonodavnih i izvršnih organa vlasti na svim nivoima, a u skladu sa zakonom propisanim rokovima.

"Odlučno će raditi na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Komisije o aplikaciji zemlje za članstvo u EU, kako bi napredovali na putu ka EU i odgovorili na težnje ljudi", navodi se u tekstu dogovorenog Sporazuma.

Sporazum pominje i nastavak usklađivanja BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, posvećenost preduzimanju konkretnih koraka u promovisanju ambijenta pogodnog pomirenju u cilju prevazilaženja nasleđa rata i pozdravlja aktivnu podršku EU u olakšavanju dijaloga, izgradnji poverenja i završetku navedenih koraka.

U Evropskom savetu navode da je sporazum potpisalo 12 učesnika sastanka iz BiH, uključujući i sva tri člana Predsedništva.

Uz konstataciju da na sastanak u Briselu nije došao lider HDZ BiH Dragan Čović, kao i da je "iz Republike Srpske pozvano na raspravu i usvajanje odluke u Predsedništvu BiH o situaciji u Ukrajini", u Briselu napominju da je sporazum pravno neobavezujući dokument, sačinjen u nameri da se dâ podsticaj BiH da izađe iz političke blokade i krene napred na putu evrointegracija.

Dodik: Ništa nije potpisano

Srpski član Predsedništva BiH i predsednik SNSD-a Milorad Dodik objavio je večeras na Tviteru, nakon što je iz Evropskog saveta saopšteno da je većina lidera prihvatila sporazum, "da ništa nije potpisano".

"Ništa nije potpisano", napisao je Dodik na Tviteru.

Predsednik Demokratskog narodnog saveza Nenad Nešić odbio je večeras u Briselu da potpiše zajedničku izjavu lidera parlamentarnih stranaka u BiH jer, kako je naveo, smatra da ona nije u interesu Republike Srpske i da je u suprotnosti sa stavovima Narodne skupštine RS.

"Nenad Nešić isto misli i u Banjaluci i u Briselu. Meni je Republika Srpska uvijek i svuda na prvom mjestu, ne krijem se i ne bježim kao neki. Ako je Narodna skupština utvrdila stav da Republika Srpska smatra da je potrebno zadržati neutralan stav po pitanju krize u Ukrajini, niko od nas nema pravo da potpisuje izjavu u kojoj se daje kvalifikacija o toj krizi", istakao je Nešić.

Iz DNS-a je saopšteno da Nešić smatra da je "u serviranoj izjavi bilo još spornih elemenata i političkih ciljeva koji su suprotni od onog što je utvrdila Narodna skupština", prenosi RTRS.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво