Читај ми!

Vlada Crne Gore zahteva skraćenje mandata Skupštine

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je da je Vlada podnela zahtev za skraćenje mandata Skupštine. Krivokapićev kabinet pozvao je u isto vreme koaliciju Crno na bijelo, čiji član je i pokret URA potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, da vrati mandat građanima, a zatim da se na izborima konsultuju građani.

Zdravko Krivokapić je na Tviteru objavio da je nakon jasno iskazane namere da "URA, DPS i njegovi sateliti, na neustavan način izaberu novu manjinsku vladu", postaje jasno da su novi izbori jedini način za razrešenje najteže političke krize u novijoj istoriji, koju su priredili, kako je rekao, "avangardni" hazarderi.

Prema Ustavu Crne Gore, Skupštini mandat može prestati pre vremena – skraćenjem ili njenim raspuštanjem, navode Vijesti.

Predsednik parlamenta Aleksa Bečić je sednicu, na čijem dnevnom redu je inicijativa za skraćenje mandata Skupštine, zakazao za 4. februar.

Istovremeno, kabinet predsednika Vlade pozvao je koaliciju Crno na bijelo da vrati mandat građanima, a zatim da se na izborima, kako kažu, konsultuju građani.

Ističe da se ispostavlja kao netačna agresivna propaganda da međunarodna zajednica navodno stoji iza "neozbiljnog projekta" formiranja manjinske vlade.

Iz kabineta premijera rekli su da je očigledno da su inicijatori tog pokušaja, uporno i duže vreme, širili netačne informacije ambasadama i drugim relevantnim međunarodnim adresama, dok su u punom kapacitetu participirali u radu aktuelne Vlade i isticali ga kao funkcionalno i najbolje rešenje tranzicionog perioda na evropskom putu.

Iz kabineta Krivokapića naveli su da "samo neko ko je dužan prema poraženom režimu" može istovremeno da potencira političku, ustavnu i ekonomsku nestabilnost, a javno sve te akcije predstavlja avangardnom evolucijom.

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je juče da je podneo inicijativu za smenu potpredsednika Dritana Abazovića.

Prethodno je koalicija "Crno na bijelo", čiji je deo Abazovićev pokret URA, podnela Skupštini inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi, pozivajući na formiranje manjinske vlade, bez Demokratskog fronta i DPS-a.

Građani Crne Gore koji se protive inicijativi za formiranje manjinske vlade protestovali su sinoć ispred zgrade Vlade i sedišta Skupštine u Podgorici i najavili novi protest za četvrtak.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво