Читај ми!

Umro Mladen Naletilić Tuta

Mladen Naletilić Tuta, osuđeni ratni zločinac i bivši zapovednik Kažnjeničke jedinice preminuo je na odeljenju Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru gde je bio smešten više dana zbog posedica teškog srčanog udara, prenosi Jutarnji list.

Mladen Naletilić Tuta, nekadašnji komandant Kažnjeničke jedinice s kojom je ratovao na području RH i BiH, osuđen je zbog zločina nad Bošnjacima pred Haaškim sudom na višegodišnju kaznu zatvora, umro je u petak u 75. godini od posledica srčanog udara.

Mladena Naletilića i njegovog zamenika Dinka Martinovića Štelu, Haški tribunal osudio je na 20 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice od aprila 1993. godine do januara 1994. godine.

Tutu je Haški sud 2003. godine proglasio krivim, a u zatvor u Rimu na dalje odsluženje kazne prebačen je 2008. godine.

Pet godina zatvora pre puštanja 2013. zbog zdravstvenih razloga, Naletilić je odslužio u rimskom zatvoru Rebibia. Nakon puštanja, proteran je iz Italije i vraćen u Hrvatsku.

Naletilić je odslužio dve trećine dosuđene kazne, a Haški sud uobičajeno pušta na slobodu svoje osuđenike nakon što toliko odsluže.

Italijanske vlasti objavile su da je Naletilić oslobođen daljeg izdržavanja kazne zbog lošeg zdravlja.

Dinko Martinović Štela koji je osuđen kad i Naletilić iz italijanskog zatvora pušten je 2012. godine.

 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво