Читај ми!

Makron u Zagrebu - potpisan ugovor o kupovini francuskih "rafala"

Francuski predsednik Emanuel Makron boravi u prvoj zvaničnoj poseti nekog šefa francuske države Hrvatskoj, tokom koje je potpisan ugovor o nabavci 12 francuskih borbenih aviona "rafal".

Tokom posete Zagrebu predsednik Francuske Emanuel Makron sastao se sa predsednikom Zoranom Milanovićem, a zatim i sa formalnim domaćinom, premijerom Andrejom Plenkovićem sa kojim je potpisao Deklaraciju o strateškom partnerstvu, prenosi HRT.

Tom prilikom Makron je izjavio da će pristupanje Hrvatske Šengenu i evropodručju osnažiti bilateralnu saradnju. Poručio je i da će Pariz i Zagreb nastaviti saradnju u području bezbednosti i migracija.

Nakon potpisivanja Deklaracije, ministri odbrane dve države potpisali su ugovor o nabavci 12 borbenih aviona "rafal" od Francuske, što je i fokus današnje posete. Usledio je prelet dva vojna aviona nad Zagrebom.

Makron je, na zajedničkoj pres-konferenciji sa Plenkovićem, poručio da je kupovina "rafala" suvereni izbor Hrvatske koji ima istorijski značaj, te da garantuje zajedničku bezbednost.

Poručio je i da su dve zemlje povezane vrednostima i angažmanima koji idu u prilog međunarodne bezbednosti.

"Mi smo ustanovili da postoje sličnosti u našim stanovištima. Pričali smo o Zapadnom Balkanu i to su takođe naše zajedničke teme. Pričali smo i o međunarodnoj situaciji, problemima Bugarske i Severne Makedonije", rekao je Makron.

Poručio je i da je Hrvatska spremna za Šengen, te da u tome ima podršku Francuske.

"Potvrdila je da je solidna, da ima organizaciju zaštite svojih granica i potvrdila je sposobnost nadzora svojih granica. Ovaj sporazum podrazumeva i reformu Šengena", rekao je Makron.

Plenković je istakao da je nabavka "rafala" nova faza odnosa dve zemlje, te da Hrvatska tako štiti svoju teritoriju, svoje kopno i svoje more.

"Kupovina aviona za nas je gejmčendžer. Cela vojska će imati na raspolaganju avione kakve niko nema od juga Nemačke pa do Grčke. Možemo biti izvoznici bezbednosti i odvratiti sve pretnje", rekao je Andrej Plenković, a preneo Indeks

Inače, ovo je prva zvanična poseta nekog šefa francuske države Hrvatskoj. Makron je dočekan uz najviše državne počasti i francusku himnu Marseljezu.

Predsednik Zoran Milanović rekao je da je tema današnjeg sastanka bila nabavka borbenih aviona, ali i dešavanja u regionu.

Kako je prethodno saopštilo hrvatsko Ministarstvo odbrane, cena nabavke aviona "rafal" iznosi 999 miliona evra, ali je ukupan iznos koji će Hrvatska uplatiti Francuskoj veći, jer obuhvata i PDV i očekivanu klauzulu o indeksaciji cene.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво