Читај ми!

Šmit pozvao predstavnike RS da se vrate u zajedničke institucije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit pozvao je predstavnike tri naroda da se okrenu budućnosti. Sednica bez poslanika iz Srpske. U Sarajevu je i specijalni predstavnik Sjedinjenih Država Metju Palmer.

Kristijan Šmit obratio se na sednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda njegovo obraćanje, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Nisam došao da dominiram nego da radim sa vama, rekao je Kristijan Šmit u obraćanju poslanicima. Srpskim, koji nisu došli na sednicu poručio je da odustajanje nije opcija. Kaže da ne razume da neko blokira Parlament koji je prvo mesto za razgovore. 

"Ponavljam onima koji su mislili da će stvari biti lake, ne. Moj prethodnik je ovde bio dugo i dugo je trajalo dok nije doneo Zakon. Ali opet kažem, ovlašćenja su u fioci i ja ne isključujem mogućnost da se ta fioka otvori", rekao je Šmit. 

Naglasio je, navodi se, da je neprihvatljivo da institucije budu bilo čiji taoci i pozvao predstavnike Republike Srpske da se vrate u zajedničke institucije i učestvuju u njihovom radu.

Šmit je rekao da će se sledeće sedmice obratiti u Savetu bezbednosti UN i predstaviti izveštaj koji je predao.  

Obično druženje, tako Milorad Dodik ocenjuje sednicu Predstavničkog doma. Smislili su ga, kaže, oni koji smatraju da im je Kristijan Šmit od koristi. 

"Bošnjaci očekuju da će on uraditi sve što oni žele, donijeti neke propise i zakone. Hrvati očekuju da će biti riješen njihov problem kako bi bili ravnopravno zastupljeni", rekao je srpski član Predsedništva BiH.

Dok se Šmit obraćao poslanicima Metju Palmer je sa Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem razgovarao o izmeni Izbornog zakona. 

"Uopšte nismo dirali RS, pričamo o Federaciji BiH. Ja sam ovih dana bio i u Beogradu i sutra ću razgovarati sa Dodikom i Izetbegovićem. Jamčio je da će sve što dogovorimo u Federaciji da će srpska strana doći u Parlament i to podržati", naveo je Čović. 

Bakiru Izetbegoviću pitanje - da li će u Beograd na sastanak kod srpskog predsendika Aleksandra Vučića.

"U Beograd vjerovatno ne, ali negdje i nekada ću se sastati i razgovarati sa svakim uključujući i gospodina Vučića. Dogovor je da se sretnemo, da razgovaramo. Gdje će to biti - vidjećemo", naveo je Izetbegović.

Metju Palmer je sutra na sastanku sa članovima Predsedništva BiH.

Inače, Republika Srpska ne priznaje Šmita za visokog predstavnika, jer njegov izbor nije verifikovan u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odlučila da predstavnici iz Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Incko na samom kraju svog mandata nametnuo odluku o izmenama i dopunama Krivičnog zakona, kojima se zabranjuje i sankcioniše negiranje genocida.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво