Читај ми!

Vlasti RS tvrde da je kiseonik ispravan, najavljuju krivičnu prijavu protiv Stanivukovića

Kiseonik koji se koristi u Kliničkom centru u Banjaluci je medicinski bezbedan. Rezultati analize su pokazali da je čistoća kiseonika iznad zakonske granice od 99,5 procenata.

Premijer i ministar zdravlja Republike Srpske na konferenciju su, uz rezultate o ispravnosti kiseonika, došli sa još jednim saopštenjem – svi koji su tvrdili da je kiseonik industrijski a ne medicinski sada će dobiti krivične prijave.

"Ovo je zločin protiv zdravlja ljudi, unošenje panike među građane je kažnjivo i Zakonom o zaštiti zdravlja", navodi Radovan Višković, predsednik Vlade Republike Srpske.

Krivičnu prijavu Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, naziva smešnom. Afera kiseonik kaže biće završena kada svi akteri završe u zatvoru.

"Da li vi shvatate da mi danas živimo u banana državi u kojoj za dvije godine uvezete dva miliona, a za sve bolnice preko pet miliona maraka kiseonika koji se ne zove medicinski, a navodno bolnicama isporučite medicinski. Dakle vi ste švercovali preko granice", navodi Stanivuković.

Ministar zdravlja Alen Šeranić kaže da je sramno da je kvalitet kiseonika neko iskoristio kao političku temu, i to u trenutku kada imamo sve više obolelih od koronavirusa.

"Hoćete da ja pitam koji kiseonik se koristi u bolnici u Sanskom Mostu, zapitajte se koji se kiseonik koristi u bolnicama u Federaciji. Pa koriste isti onaj kiseonik koji se koristi u Republici Srpskoj u poslednjih 30 godina, svi koristimo taj kiseonik", navodi Šeranić.

U Klinički centar stigla je jedna cisterna kiseonika. Sada se traži rešenje kako dalje obezbediti kiseonik, jer je Agencija za lekove BiH zabranila rad firmi koja je bila jedini dobavljač za kiseonik.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво