Hrvati neće povratak u budućnost

Hrvati pobesneli posle najava da će Evropski parlament razmatrati amandman o srpsko-hrvatskom jeziku kao službenom jeziku u EU. "Povratak u budućnost" predložen zbog smanjivanja troškova prevođenja pred ulazak zemalja Balkana u EU.

Dva poslanika Zelenih u Evropskom parlametu podnela su amandman na tekst izvestioca o napretku Hrvatske sa predlogom da se kao službeni jezik za Hrvatsku u EU prihvati srpsko-hrvatski jezik.

Nemica Franciska Katarina Brantner i Holanđanka Marije Kornelize u podnesenom amandmanu kažu kako troškovi prevoda na razne službene jezike u zemljama potencijalnim kandidatima znatno utiču na budžet EU.

Zato i pozivaju Evropsku komisiju da zajedno sa hrvatskim vlastima pronađe pravo rešenje, kada je reč o hrvatskom jeziku.

"Evropski parlament skreće pažnju na činjenicu da je originalni srpsko-hrvatski jezik sada podeljen u razne službene jezike u nekim zemljama potencijalnim kandidatima, Komisija zajedno s hrvatskim vlastima pre pristupanja treba da pronađe pravo rešenje, kada je reč o hrvatskom jeziku, koje ne bi sprečavalo zaključivanje opšteg sporazuma o jezicima s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom kada te zemlje postanu članice EU-a", piše u amandmanu zastupnica Zelenih.

Ova vest izazvala je burne reakcije u Hrvatskoj, a u mnogim elektronskim medijima došla je u vrh po broju komentara.

Portal danas.hr postavio je i anketu sa pitanjima "Da li prihvatate da se radi štednje u EU koristi srpsko-hrvatski jezik?" i sa ponuđenim odgovorima: Ni slučajno, pa makar i ne ušli u Eu; Ne, dok EU ne štedi i na drugima; Da, tako se štedi i naš novac.

Sudeći po ovoj anketi, srpsko-hrvatski jezik može da bude veliki klip u hrvatskim točkovima na putu ka EU - čak 75 odsto onih koji su se odazvali anketi ne bi prihvatilo srpsko-hrvatski kao službeni jezik EU, pa makar Hrvatska i ne ušla u Uniju.

Број коментара 147

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво