Читај ми!

Banjaluka spremna za proslavu Dana srpskog jedinstva, vlasti pozivaju građane da istaknu trobojku

U čast sutrašnjeg praznika – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – zastave se već vijore u gradovima i opštinama srpskih sredina na Kosovu i Metohiji. I u Republici Srpskoj je počelo obeležavanje praznika.

U kalendar zajedničkih praznika, Srpska i Srbija upisale su i 15. septembar, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Dan kada se obilježava godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu sada je i Dan srpskog jedinstva.

"To je naš zajednički datum sa Srbijom, datum koji nije vlasništvo ni RS ni Srbije već svih Srba gdje god oni žive. Dan nacionalnog jedinstva treba da odrazi potrebu okupljanja oko velikih ideja i vrijednosti koje baštinimo mi kao narod od istorije, jezika i pisma", poručio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Parlament Srpske sutra će na posebnoj sjednici usvojiti i Zakon o zaštiti ćiriličkog pisma. Tekst zakona gotovo je identičan onom Skupštine Srbije. U Parlamentu, dan uoči zajedničke proslave, izložba najljepših ćiriličkih rukopisa.

"I na taj način pokazujemo da smo jedan narod koji ima jedinstvenu kulturu, jezik pismo i običaje", kaže Nedjeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine Republike Srpske.

Zastave ispred Palate Republike samo su nagovještaj kako će sutra osvanuti Banjaluka ali i ostali gradovi u Srpskoj. Zastave Srpske i Srbije biće postavljene duž glavnih saobraćajnica. Vlasti pozivaju građane da učine isto.

Svečanoj akademiji u Banjaluci, osim predstavnika vlasti Republike Srpske, prisustvuju i ministri Vlade Srbije. 

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво