Читај ми!

Crna Gora, dan posle – tužilaštvo pokreće krivične postupke zbog nereda

Evropska unija je ocenila da razvoj događaja u Crnoj Gori sve više zabrinjava i osudila nasilje tokom vikenda. Premijer Krivokapić je večeras rekao da će odgovarati svi koji su se ogrešili o zakon. Milo Đukanović je odlaskom na Cetinje dokazao šta želi. Ovo je njihova bitka za očuvanje interesa i stečenih pozicija, rekao je Krivokapić.

Nekadašnji prvi čovek crnogorske policije i savetnik predsednika Crne Gore za bezbednost Veselin Veljović pušten je da se brani sa slobode, odlučio je Osnovni sud u Cetinju, koji je razmatrao zahtev tužilaštva da se Veljoviću odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela i uticaja na svedoke.

Veselin Veljović je juče, tokom incidenata u Cetinju, uhapšen i podneta je krivična prijava za napad na službeno lice tokom obavljanja službene radnje. Sa njim je tada uhapšeno još nekoliko osoba.

Poslednje informacije kažu da je tužilaštvo u Cetinju otvorilo dva predmeta, da se jedan predmet odnosi na Veselina Veljovića i učestvovanje u incidentima, a drugi predmet se odnosi na eventualno prekomernu upotrebu sile od strane policije u potiskivanju demonstracija na ulicama Cetinja. 

Da li je bilo prekomerne upotrebe sile ispitaće i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Uprava policije. To najavljuju u zajedničkom saopštenju i žale što su bili u situaciji da se mobilišu značajne policijske snage.

"Ničiji život nije vredniji od drugog i mi smo sve napore uložili da to pokažemo i ovih dana, uvažavajući različita ljudska prava građana, ali štiteći dignitet profesije, ustavno i sekularno ustrojstvo države. Posebno se zahvaljujemo kolegama pripadnicima policijskih snaga koji su delovali profesionalno, jedinstveno i dostojanstveno i odoleli pritiscima sa svih strana, dokazujući snagu institucija koje rade u interesu građana", navodi se u saopštenju crnogorskog MUP-a i Uprave policije.

Dvojica pilota avio-helikopterske jedinice policije međutim nisu odolela pritisku – bezbednosnom. Uz opravdanje da nije bezbedno za helikoptersku aktivnost, odbili su da se stave na raspolaganje Upravi policije. Direktor Direktorata za vanredne situacije, za RTCG je potvrdio da su pokrenute sve pravne radnje.

Jučerašnji incidenti na Cetinju prvo su ocenjeni kao napad na policiju i državu i od crnogorskog premijera tretirani kao terorizam.

"Oni koji su bili tamo dobro znaju da je to interes koji povezuje, da je tu najmanje ideologije, a najviše veze politike i organizovanih kriminalnih grupa. Nema ni pobednika ni poraženih, dobili su svi građani jer su pokazali da su dostojanstveni, da mogu u svim, i u najtežim trenucima, izdrže ono što su njihovi preci vazda izdržavali u još težim okolnostima i da smo napravili jedan iskorak ka pomirenju", poručio je na konferenciji za novinare premijer Zdravko Krivokapić.

Da li su kršena ljudska prava utvrđuje i zaštitnik ljudski prava i sloboda u Crnoj Gori. Prvi čovek Cetinja rekao je za crnogorsku televiziju da su stanovnici prestonice razočarani.

"Cetinje jeste ponosit grad otvorenog srca i širokih vidika i zna da se postavi prema svakoj situaciji u kojoj se nađe. Samo bih želeo da vam kažem na kraju jednu rečenicu – Cetinje prašta, ali ne zaboravlja. To svi znaju", poručio je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

Završavajući prvu posetu Crnoj Gori patrijarh srpski Porfirije moli za oproštaj sve koji su na bilo koji način povređeni. Poruke pomirenja iz SPC su se čule i nakon ustoličenja mitropolita Joanikija.

"Čini mi se da nije samo njegoševska Crna Gora pobijedila, ovdje su pobijedili i Ustav i zakoni Crne Gore, a pobijedio je i svaki normalni građanin. Svako treba da radi svoj posao – i država, i crkva svoj posao – da ona ustoličava svog mitropolita", ističe protojerej paroh podgorički Predrag Šćepanović.

Pomirenju u Crnoj Gori se nadaju i izvestioci Evropske unije. Tonino Picula i Vladimir Bilčik osuđuju grube događaje koji su pratili ustoličenje mitropolita Joanikija i poručuju da bi Crna Gora trebalo da brani pravo na slobodu mirnog okupljanja i govora, uz uvažavanje različitih verskih prava. Posebnu odgovornost za to, navode, imaju politički i verski čelnici.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво