Godišnjica stradanja Srba na Petrovačkoj cesti – zločin za koji niko nije odgovarao

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Spomen-krstu obeleženo je 26 godina od stradanja Srba na Petrovačkoj cesti. U akciji "Oluja", 7. avgusta 1995. hrvatska avijacija bombardovala je kolonu izbeglica iz Like i Severne Dalmacije. Nastradalo je 10 osoba, četvoro dece od šest do 13 godina. Ubijena je i 20-godišnja trudnica.

Predrag Dotlić iz Donjeg Lapca bio je u koloni koju su bombardovali hrvatski avioni. Kaže da je imao sreće, ostali iza njega u koloni nisu.

"Kada sam došao do prvog kamiona, vidio sam kod točka đevojku da leži, obezglavljena, nije imala glavu. Čuli smo da je bila u drugom stanju, naišao je kolega da je sklonimo sa ceste. Poklušali smo da izvučemo i ostale iz kamiona ali nismo mogli, to je bila gomila gvožđa", rekao je Predrag Dotlić.

Scena iz kolone priseća se i Milan Dotlić. "Izašli van, vidiš poginule, gori auto. Djeca od moje školske koleginice... Tuga, tuga, jednostavno nakon 26 godina ne može čovjek da se pomiri sa takvim stvarima", kazao je Milan.

Niko nije odgovarao za ovaj zločin. Na suđenju u Hagu hrvatskim generalima Petrovačka cesta nije bila ni deo optužnice. U Tužilaštvu u Sarajevu godinama traje istraga protiv nepoznatih pilota koji su bombardovali kolonu.

"Ja znam šta čekaju, čekaju da im Hrvati jave imena pilota koji su granatirali kolonu. To im Hrvati nikada neće reći, čuvaju svoje pilote, čuvali su i svoje generale. Dokaze skrivaju. Oni to nikad neće reći", rekao je Savo Štrbac iz Veritasa.

Istakao je da su poznata imena svih pilota koji su prebegli iz JNA u hrvatsku vojsku.

"Pa mi znamo sve pilote, bilo je šest, sedam pilota koji su prebjegli iz JNA u HR vojsku. Znate da se školuje jedan pilot za upravljanje MIG-om mnogo duže traje nego rat 90-tih. Sve ih mi znamo", dodao je Štrbac.

Neki su, kaže Štrbac, poginuli u ratu, neki zbog godina umrli prirodnom smrću. Sumnja da otvorena istraga u Tužilaštvu plaši one koji su danas živi. 

Na Petrovačkoj cesti gradi se spomen-kopleks. Finansira ga Vlada Srbije. On će, kažu malobrojni okupljeni koju su se raselili po Srbiji i svetu, jedini da svjedoči o zločinu pilota hrvatske vojske koji su jasno viđeli kolonu i na civile i decu bacili bombe.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво