Josipović: Slanje vojske nije opcija

Zbog dobrih odnosa sa susedima dolazeći predsednik Hrvatske Ivo Josipović spreman da odustane od tužbe protiv Srbije. Slanje Hrvatske vojske u susednu zemlju nije opcija, rekao Josipović komentarišući izjavu prethodnika Stjepana Mesića.

Problem tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid, bolje je rešiti dogovorom nego se godinama povlačiti po sudu, izjavio je novoizabrani hrvatski predsednik Ivo Josipović.

Josipović je govoreći za "Medija servis" o odnosima sa susedima naveo da slanje Hrvatske vojske u susednu zemlju nije opcija, odgovarajući tako na izjavu aktualnog predsednika Stjepana Mesića o "slanju vojske" ako premijer Republike Srpske Milorad Dodik raspiše referendum o otcepljenju RS od BiH.

Hrvatski predsednik je dodao da je Mesić "ponekad ležerniji u izražavanju jer je to njegov stil". "Takve izjave ne želim komentarisati", rekao je Josipović.

Rekavši da su mu bitni dobri odnosi sa susedima, zbog kojih je spreman i odustati od tužbe za genocid protiv Srbije, Josipović je dodao da veruje da će to razumeti i u krajevima Hrvatske koji su pogođeni ratom.

"Tužba nije sama sebi svrha, pa ako postoji način da se problem reši na drugačiji način, bolje ga je prihvatiti nego se godinama ili decenijama povlačiti po sudovima", izjavio je Josipović.

Odnosi u regionu uglavnom dobri

Hrvatski predsednik je kao dobre ocenio odnose sa većinom zemalja u susedstvu, ukazujući na probleme na kojima moraju da rade i Hrvatska i druge zemlje.

Dok granične probleme koje postoje sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom, Josipović smatra lako rešivim, za njega su nešto problematičniji problemi sa Slovenijom, od arbitraže oko granice do pitanja štediša "Ljubljanske banke" ili nuklearne elektrane "Krško", kao i pitanja ratnih posledica u odnosima sa Srbijom i situacija Hrvata u BiH.

Govoreći o Hrvatima u BiH, Josipović je naveo da se to pitanje preterano mistifikovalo, dodajući da Hrvatska ima ustavnu obavezu da brani interese svog naroda van države, ali samo dok ne zadire u unutrašnje poslove BiH.

"Hrvatskoj je najbitnije da sva tri naroda postignu sporazum, bez obzira znači li to tri, pet ili sedam entiteta", rekao je Josipović, dodajući da će sporazum Hrvatskoj biti prihvatljiv dok god bude "jemčio jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH".

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво