Читај ми!

Dodik: Republika Srpska sprema odgovor – blokadu institucija BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je, uoči sastanka predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj, da RS sprema politički odgovor - blokadu institucija BiH dok se ne ukine odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o "kažnjavanju negiranja genocida". Proslavljeni reditelj Emir Kusturica izjavio je da je visoki predstavnik u BiH bleda kopija generala Oskara Poćoreka, koji ništa nije naučio iz grešaka njegovog prethodnika.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u ponedeljak će biti održan sastanak predsednika svih parlamentarnih stranaka sa sedištem u RS povodom odluke odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka da se u Krivični zakon uvede zabrana i kažnjavanje negiranja genocida.

Sastanak je sazvao predsednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, kako bi se usaglasili stavovi i odgovor na Inckovu odluku, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se situacija posle nametanja odluke visokog predstavnika Valentina Incka može rešiti odbacivanjem te odluke kroz institucije BiH, a ako ne bude dogovora, uslediće blokada rada tih institucija.

"Ona je zemlja na silu, po mnogim kvalifikacijama nemoguća zemlja. Sve međunarodne operacije nisu dale pravo da BiH može da funkcioniše", rekao je Dodik.

Srpski član Predsedništva BiH kaže da se protiv nasilja međunarodne zajednice u BiH treba boriti političkim sredstvima.

Borba političkim sredstvima, kako pojašnjava, znači održati Narodnu skupštinu i odbaciti svako nametnuto rešenje, i ovo i sva druga koje je bilo značajno.

Prema njegovim rečima, politički odgovor podrazumeva da se ne odlazi u institucije na nivou BiH i da se ne daje saglasnost za bilo kakvu odluku dok se pitanje ne razreši.

Naglašava da međunarodni predstavnik nema ovlašćenja nijednim aktom da nameće odluku o proglašenju zakona i da je još veći apsurd to što Incko kaže da "Zakon stupa na snagu osam dana nakon objavljivanja na sajtu OHR", a što je prema Dodikovim rečima, nemoguće bilo gde na svetu.

"Situacija se može rešiti na nivou BiH, dogovorom koji se može postići"

"Situacija se može rešiti odlukom institucija na nivou BiH, Parlamenta, Saveta ministara, Predsedništva, dogovorom koji se može postići, ali Bošnjaci i Muslimani žele da to ostane, oni su lobirali za to, Incko je bio samo sa njima, bio i pio njihove kafe, to je rezultat toga", kaže Dodik.

Rešenje vidi u odbacivanju Inckovog Zakona i naglašava da to treba učiniti kroz zakonodavne institucije, onako kako je predviđeno Ustavom.

"Primarno smo protiv nametanja i činjenice da se pokušava nametnuti navodna zabrana negiranja genocida koji se nije desio", rekao je Dodik i podsetio da postoje naučnici, instituti koji o tome govore.

Dodik je dodao da sada Incko za koga je, kako je naveo, "poznato da je sin oficira Gestapoa iz vremena Drugog svetskog rata", pokušava da Srbima nametne kvalifikaciju koja ne postoji.

Na komentar da se Incko poziva na Bonska ovlašćenja, Dodik kaže da je to blefiranje međunarodne zajednice koje traje 25 godina i protiv čega se lično bori.

Podsetio je i da je bivši visoki predstavnik iz vremena donošenja Bonskih ovlašćenja rekao da je to protiv Dejtonskog sporazuma i blef međunarodne zajednice.

субота, 20. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво