Читај ми!

Zagrepčani strahuju od napada vrana, više devojaka u bolnici

Poslednjih desetak dana lekari zagrebačke Klinike za traumatologiju gotovo svakodnevno zbrinjavaju pacijente koje su napale vrane. Iako napadi vrana u ovo doba godine nisu retkost, ovakve povrede lekari ne pamte. Grad Zagreb oglasio se saopštenjem.

Samo u poslednja tri dežurstva doktor Stipe Ćorluka primio je četiri pacijentkinje koje su napale ptice, a koje su zadobile teže povrede, prenosi Jutarnji list.

"Iskreno, ovakvo što nisam doživio otkako radim. U posljednjih deset dana na hitni prijem došla nam je djevojčica koja je zbog napada vrane slomila kralježnicu, jedna djevojka ima slomljenu ruku, jedna koljeno, a jedna je iskrenula gležanj", navodi Ćorluka.

Kako su devojke rekle doktorima, vrane su se, ničim izazvane, zaletele na njih. Dve najteže povređene bile su na biciklima, pa su pale i zadobile prelome.

"Najteža ozljeda je kod djevojke koja ima slomljeno koljeno, već je dva puta operirana i još uvijek je hospitalizirana. U bolnici je još uvijek i djevojka koja ima slomljenu kralježnicu. Srećom, zasad nije bilo potrebe za operacijom, a ako kontrolni RTG bude dobar ići će na kućnu njegu", dodaje doktor Ćorluka.

Dve ženske osobe imale su lakše povrede, a nakon sanacije povrede puštene su kući. Jedna devojka je rekla kako je šetala i na nju se zaletela vrana koju je prvo uspela da otera rukama.

Ipak, kako je rekla, ptica je nastavila napad i kada se drugi put zaletela na nju, ona je pala i povredila zglob na ruci.

"Ima nekoliko zanimljivih koincidencija. Riječ je o ženskim osobama, napadi su se događali predvečer i sve imaju dugu kosu", naveo je doktor Ćorluka.

Iva Šoštarić, ornitolog iz udruženja "Biom", kaže kako se događa da vrane napadaju ljude, ali nikada ranije nije čula za ovakve povrede.

"Kada vrana napadne, a to obično radi jer se osjeća ugroženom, najbolje je početi mahati rukama i tako je preplašiti. Nema potrebe trčati, nego se samo bržim korakom udaljiti. Naravno, na biciklu je to teže, ali ako je moguće, treba se odmah zaustaviti, sići i potjerati vranu", ističe Šoštarićeva i dodaje kako se ljudi prepadnu i povrede kada padnu.

Napadi vrana mogu se očekivati još desetak dana, a tada bi trebali da prestanu. Naime, u ovo doba godine vrane imaju ptiće koji još nisu dovoljno snažni za letenje, stoga one, kada vide pretnju, mogu napasti.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво