Читај ми!

Valentin Incko podneo ostavku, Kristijan Šmit novi visoki predstavnik u BiH

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko podneo je ostavku, a Kristijan Šmit imenovan je za novog visokog predstavnika, potvrđeno je banjalučkim "Nezavisnim novinama" iz više izvora. Inckova ostavka, odnosno Šmitovo imenovanje, stupa na snagu 1. avgusta. Ambasada Rusije u BiH je bila protiv imenovanja Šmita za visokog predstavnika. Kristijan Šmit je istakao da je najvažnije da BiH isprate na njenom izazovnom putu ka Evropi.

Ostavka Valentina Incka, odnosno imenovanje Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika u BiH, stupa na snagu 1. avgusta.

Šmitovo imenovanje dogovoreno je još krajem prošle godine, ali je Nemačka, koja ga je zvanično kandidovala, čekala da u Americi na dužnost stupi nova administracija, prenose Nezavisne.

Nakon što je u aprilu na najvišem nivou i zvanično Amerika dala zeleno svetlo za Šmitovo imenovanje, preostalo je samo da se ovo pitanje formalizuje na prvom narednom sastanku. 

Nezavisne su imale informaciju da bi Šmit mogao biti zvanično potvrđen na narednoj sednici Saveta za provođenje mira početkom narednog meseca.   

Ambasada Rusije u BiH je bila protiv imenovanja Šmita za visokog predstavnika.

Šmit: Najvažnije da BiH ispratimo u Evropu

Kristijan Šmit, novoizabrani visoki predstavnik, je u izjavi za "Nezavisne" istakao da će osnova njegovog delovanja u BiH biti da radi u saglasnosti s predstavnicima međunarodne zajednice, izabranim funkcionerima, građanima BiH i mladim ljudima.

"Najvažnije je da zemlju ispratimo na njenom izazovnom putu ka Evropi", naglasio je novoizabrani visoki predstavnik. 

Dodao je da se raduje da ga je Upravni odbor na predlog Nemačke vlade izabrao i dodelio mu zadatak da bude naslednik Valentina Incka. 

"Zahvalan sam Incku na njegovom izvanrednom angažovanju u obavljanju funkcije visokog predstavnika na korist ljudi u BiH. Uveren sam da će besprekorno obavljati svoj posao do 1. avgusta 2021. godine. A što se tiče mojih izjava, stvar je dobre prakse da do preuzimanja funkcije ostanem uzdržan u davanju političkih izjava o BiH", rekao je Šmit za "Nezavisne".

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво