Читај ми!

BiH od danas gas dobija putem Turskog toka

Bosna i Hercegovina od danas prirodni gas dobija preko Turskog toka, a ne kako je to do sada bio slučaj putem Ukrajine i Mađarske.

Kompanija "Energoinvest", koja je ovlašteni dobavljač gasa za BiH, sklopila je s ruskom državnom kompanijom "Gazprom" aneks ranijeg ugovora, kojim je precizirano da će se od 1. aprila isporuka odvijati novim pravcem, odnosno gasovodom Turski tok, prenosi portal Kliks.

Gas je do sada dolazio preko Ukrajine i Mađarske, i tako je trebalo da bude sve do kraja 2023., a predstavnici "Energoinvesta" tvrde da su morali da pristanu na novi zahtev ruskog isporučioca.

"Gazprom nam nije ostavio ni prostor ni opciju za dalji transport mađarskom rutom od 1. aprila", kazala je za Klix direktorka "Energoinvesta" Bisera Hadžialjević.

Aneks ugovora o isporuci gasa za BiH, koji je ultimativno ponudila ruska strana, potpisan je uprkos jasnom upozorenju ambasade SAD-a da bi to moglo dovesti do sankcija, jer sadašnja američka administracija ruske projekte Turski tok i Severni tok vidi kao nastojanje Moskve da podrije evropsku stabilnost i učini kontinent potpuno zavisnim o ruskom gasu, prenosi Hina.

Endi Alen, savetnik za ekonomska pitanja u ambasadi SAD u BiH, informisao je u martu Nijaza Čardakliju, šefa Odela za ekonomsku multilateralu i rekonstrukciju Ministarstva inostranih poslova BiH, o tome šta sadašnja administracija u Vašingtonu namerava da preduzme kako bi se suprotstavila ruskoj politici energetskog uslovljavanja Evrope.

"Alen je izvestio da će Bela kuća vrlo brzo doneti dekret kojim će biti sankcionisani svi pojedinci, kompanije i organizacije koje su na bilo koji način (osiguranjem opreme, usluga ili finansija) uključene u sprovođenje projekata Severni tok 2 i Turski tok", stoji u zabilešci s ovog sastanka, koju je napisao Čardaklija.

Alen je vlastima u BiH preneo poruku iz Vašingtona da dva nova gasovoda služe samo kao sredstvo dodatnog jačanja ruskog uticaja u Evropskoj uniji, a posebno na Balkanu.

Vašington će nakon donošenja odgovarajuće odluke ostaviti rok od mesec svima koji su uključeni u realizaciju spornih projekata da se iz njih povuku ili će se u protivnom suočiti sa sankcijama, stoji u zabelešci.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво