Читај ми!

Umirovljeni episkop Atanasije sahranjen u manastiru Tvrdoš

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije sahranjen je u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg na groblju manastira Tvrdoš.

Ispred Sabornog hrama u Trebinju služena zaupokojena liturgija i opeloa potom je ulicama Trebinja ka Manastiru Tvrdoš krenula pogrebna povorka sa zemnim ostacima blaženopočivšeg vladike Atanasija.

U povorci su, između ostalih, bili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, ministri u vladama Republike Srpske i Crne Gore, vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vere Dragan Davidović, princ Filip Karađorđević, te mnogobrojno sveštenstvo i veliki broj vernika.

Kovčeg sa telom vladike Atanasija pratili su episkopi Srpske pravoslavne crkve.

Srpski patrijarh Porfirije poručio je u oproštajnoj poruci preminulom episkopu Atanasiju da su tamo gde je on bio s njim bili i sveti oci i učitelji Crkve, tamo je bio Hristos raspeti i vaskrsli, "čijom silom je vladika Atanasije hrabrio, čuvao, podizao i hranio sve koji su bili u nevolji".

U poruci koju je koje je na nakon opela episkopu Atanasiju ispred Sabornog hrama u Trebinju pročitao mitropolit dabro-bosanski Hrizostom, kaže se da je, imajući uvek u srcu Hrista vaskrslog, vladika Atanasije činio da oni sveti oci i učitelji Crkve iz apostolskog i potonjih vremena o kojima je predavao, budu ne nekakvi naučni ili literarni, čak ni bogoslovski uzori, "nego da budu deo naših života, da uz njega budu sa nama, ne samo na predavanjima nego gotovo uvek".

"Ne mogu da izostavim jednu kapitalnu činjenicu kojom Srpska Crkva, srpska kultura, srpski narod treba da se ponose: vladika Atanasije je uz pomenute svete: Justina i Nikolaja, najplodniji i verovatno u svetu najpriznatiji i najpoznatiji srpski bogoslovski i naučni pisac", naveo je patrijarh Porfirije. 

"Ovih dana i dugom vremenu koje predstoji njegovo delo će, kao i dela svetog Justina i svetog Nikolaja, biti tumačeno, proučavano, umnožavano, ali što je najvažnije njegovo delo i njegove molitve za nas pred prestolom Oca Nebeskog, privodiće Srbe Crkvi Hristovoj u vekovima dok nas bude, a biće nas dok sledeći vladiku Atanasija sledimo Svetog Savu, Svetog Lazara kosovsko-metohijskog i sve svete iz roda našega", poručio je patrijarh Porfirije.

Umirovljeni episkop Atanasije upokojio se u četvrtak, 4. marta u Trebinjy.

Lečen je u bolnici u Trebinju od koronavirusa korona od 17. februara.

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost povodom upokojenja umirovljenog episkopa Atanasija.

Episkop Atanasije Jevtić rođen je u selu Brdarici, u šabačko-valjevskom kraju, 8. januara 1938. godine.

Završio je Bogosloviju u Beogradu 1958. godine, u generaciji sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Lavrentijem.

Po povratku iz vojske zamonašio se u manastiru Pustinji kod Valjeva 3. decembra 1960. godine.

Od 1991. bio je episkop banatski, a već sledeće godine je izabran za episkopa zahumsko-hercegovačkog.

U najtežim vremenima tokom rata, pomagao je narod, vojsku, siročad, izbjeglice, ranjenike... obnavljajući pravoslavnu veru u Hercegovini.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво