Читај ми!

Pogled iz Hrvatske: Porfirije je čovek dijaloga i suživota

Dojučerašnji mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije izabran je za 46. patrijarha srpskog. Mediji u Hrvatskoj, gde je služio sedam godina, o njemu pišu kao o čoveku ekumenskih pogleda, čoveku dijaloga i suživota, koji je imao pomirljive poruke.

Zagrebački Večernji list piše da je patrijarh Porfirije čovek dijaloga i suživota, što se, kako ističu, potvrdilo tokom svih njegovih zagrebačkih godina, otkako je 2014. imenovan mitropolitom Zagrebačko-ljubljanske mitropolije.

"Hrvatska javnost mogla se uvjeriti da djelovanje mitropolita Porfirija ide u smjeru dijaloga i otvorenosti, suradnje i susreta, osobito s Katoličkom crkvom tj. da se on, kao što je obećao u svojoj nastupnoj propovijedi parafrazirajući stihove Arsena Dedića, Zagreb vole javno", navodi Večernji.

Zagrebački dnevnik podseća i na reči mitropolita Porfirija da "ovaj svet može biti raj u jednom trenutku, ako svi svima kažemo ‘oprosti‘, a u isto vreme ovaj svet može biti pakao zahvaljujući nama".

"Samo je jedna riječ potrebna, jer ona ima snagu i moć čega nismo svjesni. Jedna pogrešna riječ na pogrešnom mjestu, ali i na svakom mjestu, može napraviti kaos među nama. Isto tako jedna riječ može biti ključ koji otvara srca drugih. Zato mi ne pristajemo na negaciju drugoga, jer bez drugoga mi ne postojimo, bez bližnjeg, bez svakog čovjeka. Tko hoće graditi svoju budućnost na negiranju drugoga, bilo gdje i bilo kada, on negira samoga sebe", njegove su reči na koje podseća Večernji.

Dnevnik takođe ističe da je Porfirije govorio i da "Bog nije vlasnik nijednog naroda. Nije Bog ni Hrvat, ni Srbin, ni Mađar, ni Englez, ni Amerikanac, niti Bog pripada samo nekom narodu s Istoka. Bog je onaj koji jest i on je otac svih ljudi".

"Na svoje zagrebačke dane sigurno će gledati s nostalgijom, jer ga je Zagreb prihvatio, što je on i potvrdio u jednom intervju rekavši kako mu to potvrđuje ‘i neposredno iskustvo sa zagrebačkih ulica na kojima me mnogi prepoznaju i obraćaju mi se, ne kao strancu, došljaku, nego s iskrenim prijateljstvom", naglašava Večernji list.

Indeks: Pomirljive poruke Porfirija 

I hrvatski portal Indeks piše o izboru mitropolita Porfirija za patrijarha srpskog.

Uz podsećanje da govori grčki, engleski i nemački, te da se služi ruskim jezikom, Indeks piše da Porfirije među saradnicima i u javnosti slovi za osobu umerenih stanovništa koja "njeguje osobna prijateljstva sa svećenicima i predstavnicima svih vjerskih zajednica".

Indeks podseća da je kao iguman manastira Kovilj mitropolit Porfirije bio posebno bio angažovan u lečenju bolesti zavisnosti, te da je u manastiru 2005. osnovao terapijsku zajednicu "Zemlja živih", priznatu kao najuspešniji projekt za lečenje narkomanije. Dodaju i da je pod njegovim vođstvom kroz kampove širom Srbije prošlo stotine štićenika.

Portal Indeks takođe podseća da se Porfirije zauzimao za očuvanje ćirilice kao dela identiteta Srba u Hrvatskoj te da je tvrdio kako su zakoni u Hrvatskoj manje-više dobri, ali da postoji veliki raskorak negde između onoga što garantuje zakon i onog što se sprovodi u praksi.

Podsećaju i na njegovu izjavu kako "razume bol svih ljudi koji su negde nekoga izgubili" i njihov "otpor u odnosu na narod iz kojeg dolazi njihova nesreća", i ističu da ih mitropolit Porfirijenije video kao inicijatore borbe protiv ćirilice.

I Indeks navodi da je tokom svog mandata na čelu zagrebačko-ljubljanske eparhije slao pomirljive poruke.

Jutarnji list: Izgradio je dobar odnos sa hrvatskom državom

Hrvatski Jutarnji list, uz podsećanje na biografiju mitropolita Porfirija, piše da je on tokom šest godina u Zagrebu uspeo da izgradi dobar odnos s hrvatskom državom, ali i Katoličkom crkvom.

Zato se, kako navode, njegov izbor za novog patrijarha u zagrebačkim intelektualnim i verskim krugovima iščitava kao dobra podloga za buduće odnose Katoličke crkve i SPC.

Dnevnik ističe i kako su se u Jutarnjem listu uverili u Porfirijeva ekumenska razmišljanja.

"Položaj pravoslavnih vjernika u Hrvatskoj danas je bitno bolji negoli prije pet ili petnaest godina. U zakonodavnom smislu uglavnom su riješena sva ili barem velika većina pitanja. A u svakodnevnom životu pravoslavni vjernici nisu objektivno ugroženi, međutim, šteta da se povremeno dešavaju neke ružne situacije kao što je bilo ispisivanje uvredljivih poruka po nekim našim vjerskim hramovima", podseća Jutarnji na jedan intervju za taj list 2015. godine.

Prvi čovek Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i Sloveniji do tada se, kako navode, odomaćio u Zagrebu u koji je stigao nekoliko meseci pre toga.

Jutarnji piše i da bi predsednik Aleksandar Vučić u patrijarhu Porfiriju mogao imati saveznika po pitanju Kosova i Metohije.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво