Читај ми!

DPS: Božović mešetar, diskvalifikovao se za ambasadora

Portparol DPS-a i poslanik te stranke u crnogorskom parlamentu Miloš Nikolić saopštio je da postupci Vladimira Božovića karakterišu kao "mešetara na političkoj sceni", istovremeno ga diskvalifikujući kao ambasadora Srbije u Crnoj Gori.

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je u subotu za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru.

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova uzvratilo je recipročnom merom i naložilo da crnogorski ambasador Tarzan Milošević napusti Srbiju u roku od 72 sata.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić navodi da je Božović svojim izjavama i postupcima u kontinuitetu pokušavao da omalovaži državu Crnu Goru, piše RTCG.

"Njegove neprimjerene političke izjave, ocjene, ponašanje, tumačenje istorije poput ovog najnovijeg diskvalifikuju ga kao diplomatu, a karakterišu kao još jednog od onih koji imaju ambicije da mešatare po Crnoj Gori", rekao je Nikolić.

Njegova bahatost u toj namjeri posebno je, kaže Nikolić, izražena nakon završetka parlamentarih izbora, kada je krenuo da "u svojstvu diplomatskog lica, dodatno provocira i izaziva podele u državi".

"Očigledno je da se ovaj rođeni Nikšićanin, očekivano, dokazivao tamo gdje treba, pa je taj posao rovarenja - želimo da vjerujemo - radio u velikoj mjeri i na svoju ruku, van instrukcija ministarstva koje mu je poslodavac. Ovu pretpostavku baziramo na činjenici da je prethodni ambasador Srbije, zastupao stavove svoje države, sa kojima se često nijesmo slagali, ali su svi njegovi postupci bili u skladu sa ustaljenom diplomatskom praksom", podsjeća Nikolić.

Ovakav epilog Božovićeve misije, navodi Nikolić, nikoga ne bi trebalo da iznenadi, jer je, kaže on, postavljanje osobe poznate po svojim izjavama i stavovima o Crnoj Gori, koje su, kaže, bile jasan znak da nikad nije prihvatio nezavisnost države iz koje potiče, bio potez koji nije svakako povučen od strane države Srbije kao znak želje za uspostavljanjem kvalitetnijih međudržavnih odnosa, već naprotiv.

"Svim dušebrižnicima, od DF političara koji pokušavaju da profesionalno i politički profitiraju na srpstvu i zato namjerno zamjenjuju teze, preko sveštenika koji se dodvoravaju Beogradu kako bi tamo stabilizovali svoje pozicije, do raznih drugih, poručujemo da ne postoji suverena država koja bi tolerisala da joj ambasador jedne države pokazuje neskrivene a ničim opravdane ambicije gubernatora, poput onih koje je svojim ponašanjem demonstrirao Božović. I na kraju, sa žaljenjem primjećujemo da mandatar i predstavnici nove skupštinske većine nijesu osudili ponašanje Božovića nego suprotno, svojim izjavama dodatno promovišu takvo ponašanje prema državi koju sjutra treba da predstavljaju i čije interese treba da štite", ističe Nikolić.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić izjavio je da žali zbog proterivanja dvojice ambasadora i dodao da će nova vlada raditi na "ozdravljenju odnosa" sa Srbijom i promociji dobrosusedske politike s Beogradom. 

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво