Читај ми!

Krivokapićev tim: U popisu stanovništva ostaju vera, jezik i nacija

Pitanje izjašnjavanja tokom popisa stanovništva u Crnoj Gori o nacionalnoj, verskoj pripadnosti, kao i o jeziku, nije egzistencionalno pitanje, poručili su iz tima crnogorskog mandatara Zdravka Krivokapića.

Predlog Centra za demokratsku tranziciju (CDT) da se prilikom popisa stanovništva planiranog za narednu godinu ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti i o jeziku, nije prihvatljiv mandataru Zdravku Krivokapiću, saopšteno je podgoričkom Danu iz njegovog ekspertskog tima.

Iz Krivokapićevog tima su saopštili da je popis relativno prost statistički postupak, kojim se više nikada, kako su naveli, ne sme manipulisati u političke svrhe.

Smatraju nekorisnim da se, kako kažu, "u ovom istorijskom trenutku" za Crnu Goru, traže rešenja koja nikada nisu predlagana za vladavine Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića.

A to tim pre, kako ističu, što će tokom narednog popisa građanin napokon moći slobodno da izjasni o svom identitetu, što im niko svestan značenja demokratskih načela ne bi smeo da uskrati.

"Ako bi postupila po ovom predlogu, Crna Gora bi predstavljala rijedak izuzetak u Evropi, a statističku nauku lišila bi vrijednih podataka. Još gore, tim činom bila bi direktno ugrožena prava manjinskih naroda i manjinskih religijskih zajednica, dok bi institut afirmativne akcije u potpunosti izgubio smisao, rezultujući potencijalnom destabilizacijom i nezadovoljstvom", naveli su iz ekspertskog tima Krivokapića.

Naglašavaju da je sva pažnja mandatara u ovom trenutku usmerena na uspešno okončanje pregovora o sastavu nove vlade, "bez kojeg se ne možemo suočiti sa ozbiljnim krizama koje je odlazeća vlast izazvala ili nestručnim činjenjem dopustila".

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je za Dan da je opšteprihvaćeno i važeće pravilo u Crnoj Gori da niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj, verskoj, političkoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti, ali i da niko nema prava da nekome uskrati mogućnost da se o bilo kojem pitanju svoje pripadnosti ili posebnosti izjasni ukoliko to želi.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво