Plenković: U Varivodama počinjen težak zločin nad Srbima

U Varivodama, kraj Kistanja, počinjen je težak zločin protiv nevinih ljudi, uprkos tome što na tom području više nije bilo ratnih delovanja, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković na komemorativnom skupu za ubijene srpske civile. On je dodao da kao predsednik hrvatske vlade duboko žali zbog zločina i izražava saučešće članovima porodica stradalih. Prisustvo Plenkovića jak simbolički gest, poručio Boris Milošević.

Plenković je rekao da pripadnicima srpske manjine šalje poruku mira i pomirenja, ali da očekuje da srpska strana smogne snage i prizna da je na Hrvatsku izvršena agresija, jer i to zaslužuje nedvosmislenu osudu.

"To znači jasno ograđivanje od tadašnje velikosrpske agresije u čije su ime ubijeni brojni državljani Hrvatske, a mnogi zločini ostali nekažnjeni, među njima i zločini u susednim selima, gde su stariji pripadnici takođe ubijeni, a počinitelji nikad nisu odgovarali", rekao je predsednik hrvatske vlade.

Gotovo dva meseca nakon vojno-policijske akcije "Oluja", na današnji 1995. godine u Varivodama je ubijeno devet meštana srpske nacionalnosti: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Za taj i mnoge druge zločine nad srpskim civilima nije niko odgovarao.

Milošević: Prisustvo Plenkovića jak simbolički gest

Potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević izjavio je u Varivodama da je prvi put nakon 20 godina jedan hrvatski premijer došao na komemoraciju srpskim civilnim žrtvama koje su nevino stradale tokom poslednjeg rata.

"To je jak simbolički gest da i ove žrtve ovde zaslužuju empatiju i poštovanje i da se ne razlikuju od svih žrtava koje su se, nažalost, dogodile širom Hrvatske", rekao je Milošević novinarima.

O izjavi premijera Andreja Plenkovića da Hrvati treba da priznaju da su počinili zločine, kao što i Srbi treba da priznaju da se dogodio otpor leigitimno izabranoj vlasti, Milošević kaže: To je ono što sam ja govorio kad sam išao u Knin, da je vreme da nakon 25 godina posećujemo jedni druge, da otvorimo te bolne teme, da je vreme da konačno čujemo jedni druge, čujemo ono što smo možda stavljali sa strane, zataškavali.

Dodao je da je posledica tog nedela i zataškavanja da sada, kad govorimo o Varivodama, još nemamo odgovorne za te zločine.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво