Status Crnogoraca, pa ambasador

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović najavio da će ukaz o postavljanju ambasadora u Prištini biti potpisan tek kada Kosovo prizna Crnogorce kao manjinu. Crnogorska nacionalna zajednica u neprimerenom položaju, smatra Vujanović.

Ukaz o postavljenju crnogorskog ambasadora u Prištini potpisati tek kada Kosovo prizna Crnogorce kao manjinu, izjavio je crnogorski predsednik Filip Vujanović.

U intervjuu listu "Pobjeda", Vujanović je ocenio da je crnogorska nacionalna zajednica na Kosovu sada u neprimerenom položaju, jer u kosovskom parlamentu sve druge zajednice imaju svoje poslanike, a samo Crnogorci nisu zastupljeni.

Vujanović je u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi" ponovio da je neophodno da Kosovo stvori uslove za povratak izbeglih i raseljenih, podsetivši da je, prema popisu stanovništva 1981. godine, na Kosovu bilo više od 28.000 Crnogoraca i posle Srba bili su po veličini druga nealbanska populacija.

"To je odnos prema našoj manjini, a i komunikacija koju sam imao sa našom dijasporom sa kojom sam se sastajao prilikom državnih poseta", rekao je Vujanović.

Kako je naveo, Vlada Crne Gore ima "veoma pažljiv odnos" kada je u pitanju uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom, a odluka o tome će biti doneta u vreme koje, kako je rekao, proceni optimalnim.

Crnogorski predsednik je rekao da ne smatra da se ovim stavom na bilo koji način sa bilo kim konfrontira.

"Uveren sam da ovo pitanje treba rešiti pre nego što se razmene ambasadori, jer je to korektno i prema našoj zajednici na Kosovu, a to je i očekivani korektan odnos Kosova prema Crnoj Gori", istakao je Vujanović.

Crnogorski premijer ponovio je u sredu stav da su za Crnu Goru odnosi sa Srbijom važni, kao i da je Srbija važna za region. Međutim, najavio je da će "Crna Gora i Kosovo" uspostaviti međusobne diplomatske odnose u "bliskoj budućnosti".

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво