Pred isticanje zakonskog roka u Skoplju konstituisano Sobranje

Sobranje Severne Makedonije konstituisano je danas u Skoplju, a pregovori o stvaranju koalicione vlade biti teški, ocenjuju lokalni mediji.

Sobranje je konstituisano poslednjeg dana zakonskog roka, predsednik parlamenta nije izabran jer još nije formirana vladajuća većina, a do tada će predsedavati dosadašnji predednik Taljat Džaferi.

Vladajući Socijaldemokratski savez SDSM, stranka koja je pobedila na vanrednim parlamentarnim izborima, najavila je da u utorak počinje pregovore za formiranje nove koalicione vlade.

Konstitutivna sednica 10. saziva parlamenta Severne Makedonije zbog posebnih je mera uvedenih protiv kovida-19 održana u svečanoj dvorani "pod kupolom", umesto u plenarnoj dvorani.

Na vanrednim izborima 15. jula najviše mandata u parlamentu sa 120 mesta dobio je vladajući SDSM osvojivši 46 mandata.

Sledi najveća opoziciona stranka VMRO DPME s 44 mesta, čiji je stranački lider Hristijan Mickoski rekao da će pokušati da formira koaliciju.

"Pregovori o sastavljanju vlade bit će utakmica koja će se igrati do poslednje minute", rekao je u ponedeljak.

Po broju osvojenih glasova na trećem mestu je najveća albanska stranka DUI s 15 poslanika, koalicija Alijansa za Albance - alternativa ima 12 poslanika, stranka Levica ima dva, a Demokratska stranka Albanaca jednog poslanika.

Ključ za sastavljanja vlade u rukama je Demokratske unije za integraciju (DUI), najveće albanske političke stranke, koja predstavlja etničku albansku manjinu.

Ta stranka je bila i deo vlade Zorana Zaeva, koja je u januaru predala vlast tehničkom kabinetu, do održavanja izbora.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво