Vlada optužila Milanovića da zagovara vanredno stanje

Vlada Hrvatske saopštila je, povodom izjave predsednika države Zorana Milanovića da je Štab za vanredne situacije paraustavno telo, da odluke Štaba nisu ni političke, niti ustavno dvosmislene, optužujući Milanovića da zagovara uvođenje vanrednog stanja.

"Neobično je da predsednik Republike, s jedne strane želi da koronavirus prihvatimo poput karijesa, a sa druge strane zagovara proglašenje vanrednog stanja tj. aktivaciju člana 17. Ustava. Odluke štaba nisu ustavno dvosmislene, niti političke. One se donose na osnovu uputstava struke i prvenstveno sa ciljem zaštite života i zdravlja naših građana", navodi se u reagovanju Vlade koju je objavila televizija N1 Zagreb.

Vlada je u reagovanju na Milanovićeve izjave saopštila da su pravni osnov za donošenje Odluka Štaba Zakon o zaštiti građana od zaraznih bolesti i Zakon o civilnoj zaštiti i član 16. hrvatskog Ustava, prenela je Hina.

Ograničenja doneta radi spečavanja širenja korona virusa i zaštite ljudskih života, bila su srazmerna i balansirana, što je takođe u skladu sa Ustavom, ističe Vlada.

"Štab će nastaviti da radi odgovorno i kvalitetno svoj posao i da priprema nove mere za sprečavanje širenja zaraze, prateći dalje razvoj epidemiološke situacije", poručili su iz Vlade.

Milanović je ranije danas za TV N1 Zagreb rekao da situacija u Hrvatskoj u kojoj krizni štab odlučuje, na primer, o tome koliko će ljudi biti na svadbi i na taj način, kaže, prevazilazi svoja ovlašćenja, podseća na scenu iz filma "Variola vera".

"Taj Štab je neko paratelo koje prvo nije ni postojalo. Onda su dobili neka ovlašćenja, a prva velika ovlašćenja su dobili zakonom koji sam ja potpisao u pet minuta jer su molili, hitno-hitno-hitno. A oni su onda iz tih minornih izmena izveli mnogo veća ovlašćenja nego što im zakon daje", rekao je Milanović.

On je naglasio da je za sve odluke u demokratskim društvima potrebna dvotrećinska većina.

"Ovo još nije protivustavno, ali je lagano devijantno", naglasio je Milanović i dodao da je upozorio premijera da će biti mnogo tužbi kada se sve normalizuje ako sve ne bude urađeno prema zakonu u vreme krize.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво