Milanović: Situacija u Hrvatskoj liči na film "Variola vera"

Stanje u kojem sad živimo je vanredno, ocenio je predsednik Hrvatske, Zoran Milanović, u intervju za TV N1 povodom pola godine od kako je na vlasti.

Vanredno stanje ne podazumeva samo rat, ističe Milanović i dodaje da je ovo prirodna katastrofa i da su građanima ograničena neka prava, za čim postoji potreba, ali da to nije dobro regulisano.

Milanovića ova situacija u Hrvatskoj u kojoj krizni štab odlučuje, na primer, o tome koliko će ljudi biti na svadbi i na taj način, kaže, prevazilazi svoja ovlašćenja, podseća na scenu iz filma "Variola vera".

"U tom filmu koji je iz ''82. imate neki štab koji formira država i zovu jednog profesora koji je jedini 30-ih video velike boginje i on im govori šta da rade, a oni mu odgovaraju: ''Gospodine profesore, mi smo vas pozvali jer vas cenimo, ali odluku će preuzeti politika'', i tako je i bilo", kaže Milanović i dodaje da je slična situacija u Hrvatskoj.

"Taj Stožer (Krizini štab) je neko paratelo koje prvo nije ni postojalo. Onda su dobili neka ovlašćenja, a prva velika ovlašćenja su dobili zakonom koji sam ja potpisao u pet minuta jer su molili, hitno-hitno-hitno. A oni su onda iz tih minornih izmena izveli mnogo veća ovlašćenja nego što im zakon daje", rekao je Milanović.

On je naglasio da je za sve odluke u demokratskim društvima potrebna dvotrećinska većina.

"Ovo još nije protivustavno, ali je lagano devijantno," naglašava Milanović i dodaje da je upozorio premijera da će biti mnogo tužbi kada se sve normalizuje ako sve ne bude urađeno prema zakonu u vreme krize.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво