Najviše nekretnina u Crnoj Gori kupuju Rusi, Srbi su na drugom mestu

Stranci su tokom prošle godine u Crnoj Gori kupili nekretnine u vrednosti 169,99 miliona evra, što je za 12,6 miliona manje nego lane. Pad se tumači slabijim interesovanjem Turaka za kupovinu nekretnina.

Od obnove nezavisnosti, Rusi su najveći kupci nekretnina u Crnoj Gori, a taj imidž su zadržali i tokom 2019. godine. Državljani Ruske Federacije su lane trgovali nekretninama za gotovo 39 miliona evra, što je na istom nivou kao godinu ranije.

Odmah iza neprikosnovenih Rusa nalaze se državljani Srbije, koji su za kupovinu nepokretnosti utrošili 16,6 miliona evra, odnosno 2,1 milion više nego 2018. godine.

Srbi su tako pretekli Turke, koji su tokom prošle godine trgovali nekretninama za 12,7 miliona, što je, prema podacima koje predstavljaju Dnevne novine, čak upola manje nego 2018. godine.

Među najvećim kupcima nekretnina, koji su trgovali preko deset miliona evra nalaze se državljani članica NATO-a. Tu su Amerikanci sa potrošenih 10,7 miliona evra i Nemci, koji su trgovali za 10 miliona evra. Među većim trgovcima nekretnina u Crnoj Gori su Švajcarci, ali podatak o njihovoj trgovini je proglašen tajnom.

Cene nekretnina 

Prošlog meseca agencija za nekretnine "Montenegro prospekt" je sprovela obimnu anketu o uticaju pandemije na tržište nekretnina u Crnoj Gori.

Prodavci nekretnina u Crnoj Gori očekuju prosečni pad cena nekretnina do 10 odsto, dok potencijalni kupci nepokretnosti očekuju prosečni pad cena između 20 i 30 odsto.

I podaci MONSTAT-a govore o padu cena nekretnina zbog zdravstvene krize. Tako je prosečna cena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2020. godine iznosila 940 evra i manja je za 8,2 odsto u odnosu na Iprvi kvartal 2019. godine, dok je za 17,2 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2019. godine.

"Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu 2020. godine iznosila je 865 eura, u primorskom regionu je iznosila 1.363 eura, u središnjem regionu 641 euro, dok je u sjevernom regionu prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji iznosila 793 eura", pokazuju podaci MONSTAT-a.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво