Pravni savet Mitropolije objašnjava zašto litije nisu protivzakonite

Pravni savet Mitropolije crnogorsko-primorske ukazao je da Ministarstvo zdravlja krši pravo građana na slobodu okupljanja. Smatraju da se to čini kako bi se sprečile litije na kojima građani iskazuju svoj protest protiv Zakona o slobodi veroispovesti.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore je prvo donelo Naredbu o proglašavanju prestanka zarazne bolesti kovid 19, ali je potom propisala maksimalan broj od 200 prisutnih lica na javnim okupljanjima, što pravni savet Mitropolije smatra apsurdnim.

"Kada je režim odlučio da, nakon tri mjeseca, ublaži brojne zabrane iz Naredbe, Ministarstvo zdravlja je prekoračilo svoja zakonska ovlašćenja i iz političkih razloga je suštinski zadržalo na snazi zabranu javnih okupljanja tako što je samo najmanjem broju lica (200 građana) priznalo ustavno i zakonsko pravo na slobodu okupljanja", navodi se u saopštenju Pravnog saveta Mitorpolije.

U članovima 54 i 55 Zakona je precizno propisano da pojedina prava i aktivnosti mogu biti "zabranjene ili ograničene" dok "okupljanje na javnim mjestima" može biti zabranjeno za sva lica, ali ne i dozvoljeno samo za 200 građana.

"U ovakvim situacijama, javnih okupljanja u vrijeme zaraze ili ima ili nema, a nikako nije dozvoljeno da ih malo ima, a malo više da ih nema. Ovo uviđa ne samo stručna nego i najšira javnost, jer je zdravom razumu neobjašnjivo i u demokratskom društvu neprihvatljivo da je proglašen kraj epidemije, a da neustavne zabrane javnih okupljanja važe samo zbog litija",  ističe se u saopštenju.

Pravni savet poručuje da je jasno da će Uprava policije prekršiti Ustav Crne Gore, Zakon o javnim okupljanjima i javnim priredbama, Zakon o javnom redu i miru i Zakon o bezbjednosti saobraćaja ukoliko zbog ove neustavne i protivzakonite Naredbe Ministarstva zdravlja ne bude "obezbeđivala" mirne litije u crnogorskim gradovima na isti način kao što je to i pre epidemije činila.

"Uprava policije i Državno tužilaštvo, nakon ustanovljene sudske prakse prethodnih dana, nemaju pravo da privode i pritvaraju sveštenike zbog organizovanja litija kao mirnih javnih okupljanja u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво