Srbi u Sloveniji traže da se zabrani Tompsonov koncert

Slovenačko ministarstvo unutrašnjih poslova pre tri dana ukinulo je odluku mariborske upravne jedinice koja je pre nekoliko nedelja po drugi put zabranila koncert Marka Perkovića Tompsona u Mariboru. Na to su reagovali Savez Srba iz Slovenije, Slovenačko udruženje književnika i slovenački PEN centar.

Savez Srba iz Slovenije apelovao je na slovenački MUP da preispita i povuče odluku u kojoj se dopušta organizacija koncerta hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona.

"Kao pripadnici srpske nacionalne zajednice u Sloveniji osećamo posebnu neprijatnost, strah i nelagodnost jer smatramo da nas ovakvi događaji pristalica ustaške ideologije najviše ugrožavaju. Protiv smo svakog oblika narušavanja Ustava i uvek ćemo osuditi njegovo nepoštovanje bez obzira na to sa koje strane ono dolazilo", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, pozivi, upereni na predstavnike srpskog i bilo kog drugog naroda, su "neprihvatljivi, duboko antiustavni i anticivilizacijski" i, dodaje Savez, suprotni zakonima i Ustavu Slovenije.

Savez podseća da Tompson u svojim pesmama i javnim nastupima promoviše "totalitarističku ustašku ideologiju" i veliča zločine, koje su pripadnici ustaškog pokreta vršili nad Srbima, Jevrejima i Romima u toku Drugog svetskog rata na području tzv. Nezavisne Države Hrvatske, kao i da su njegovi koncerti zabranjeni u većini zemalja članica EU.

"U našem zajedničkom interesu je da naša domovina Slovenija i dalje ostane država koja razume, poštuje i štiti ljudska prava i vrednosti, na kojima je i sama zasnovana", naveo je Savez.

I Slovenačko udruženje književnika i slovenački PEN centar objavili su zajedničko saopštenje u kojem su izrazili protivljenje odluci Ministarstva unutrašnjih poslova da ukine zabranu koncerta hrvatskog nacionalističkog pevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru.

U izjavi, koju su potpisali predsednici udruženja Dušan Merc i Ifigenija Simonović, napominje se da je Tompson poznat po tome što je upotrebio "grozni ustaški pozdrav" "Za dom - spremni" u jednoj od svojih pesama i da je poznat po širenju ustaškog nasleđa, kao i po tome što je posredno branio i propagirao nacizam i fašizam i saradnju s nacistima i fašistima.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво