Inicijativa u parlamentu Austrije za zabranu komemoracije u Blajburgu

Donji dom austrijskog parlamenta većinski je zatražio od vlade da zabrani kontroverznu hrvatsku komemoraciju kod Blajburga. Zabrana bi bila permanentna i važila bi od iduće godine.

Inicijativu za zabranu komemoracije u Blajburgu su podneli Zeleni, uz podršku Socijaldemokrata, Narodnjaka i Neosa. Jedino se Slobodarska partija nije priključila zahtevu. To znači da u parlamentu od 183 poslanika, zabranu skupa u Blajburgu traži većina od 150.

"Od ministra unutrašnjih poslova se traži da, vodeći se principima iz Povelje temeljnih prava Evropske unije, evropskih Konvencija o ljudskim pravima, kao i ostalim ustavnopravnim kriterijuma, proveri sve mogućnosti na državnom, bilateralnom i evropskom nivou za zabranu ultranacionalističke, fašistička manifestacije kod Blajburga iduće i svih narednih godina", navedeno je u sklopu inicijative.

Zahtev četiri parlamentarne stranke će dalje biti razmatran u parlamantarnom Odboru za unutrašnje poslove.

Stranka Zelenih se već godinama zalaže za potpunu zabranu skupa pored Blajburga.

"Imamo istorijsku odgovornost prema žrtvama nacističkog i ustaškog režima. To nas obavezuje na delovanje. Zajedničkim naporima želimo da postignemo da se ustašaki skup na austrijskom državnom teritoriju ubuduće zabrani. Okretanje glave od onog što se na tom skupu dogadja više ne sme biti opcija zavladu", navedeno je u saopštenju portparolke Zelenih Olge Foglauer.

Ovog maja je skup bio otkazan zbog epidemije koronavirusa.

"Pokrajina Korintija je tu odluku primila sa velikim olakšanjem", komentarisao je ORF odluku pokrajinskih vlasti u Klagenfurtu da ove godine organizatoru - Blajburškom počasnom vodu, uskrati dozvolu za održavanje manifestacije.

Zbog učestalih fašističkih incidenata, prošle godine je i katolička dioceza Gurk-Klagenfurt zabranila Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da sudeluje u misi na Blajburškom polju.

Službeno, taj skup je uvek najavljivan kao misa za mrtve, dakle crkvena i religiozna manifestacija.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво