Goražde, "živim zidom" branili obale Drine

Stanovnici goraždanskog naselja Luka ponovo su protestovali protiv gradnje betonskog zida u sklopu projekta obaloutvrde ili "zida plača", kako su ga nazvali zbog njegove visine od dva metra koja potpuno zaklanja pogled i prilaz Drini u tom delu grada.

Građani su se okupili praveći "živi zid" na samoj obali Drine između dva mosta gde je takođe planiran nastavak gradnje obaloutvrde.

Pridružili su im se i drugi građani, a svi skupa su na simboličan način poručili da će po svaku cenu sprečiti nastavak ovakve gradnje, ali i da su obespravljeni i da njihove zahteve ni molbe niko ne čuje, prenosi Kliks.

Revolt građana izazvala je i nedavna sednica Gradskog veća te ignoranstki odnos većnika koju su u dva navrata raspravljali o ovoj temi, ali nisu uvažili njihove zahteve iako su, tokom rasprava, i sami ukazivali da u celom projektu nešto ne štima. Niti će biti obustave gradnje niti referenduma koji su zagovarali pojedini većnici.

Sa današnjih prostesta poručili su da u vreme kanalisanja i zaziđivanja Drine, Podrinjcima jedino niko ne brani da trpe.

Ranije su pokrenuli peticiju kojom se od nadležnih traži da hitno obustave gradnju i nađu drugačija rešenja od gradnje visokih zidova na obali. Tu peticiju potpisalo je više od 550 građana.

Radovi na obaloutvrdi izvode se u okviru projekta vrijednog 10,5 miliona KM koji finansira Svetska banka.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво