Da li je ovaj put Milo Đukanović pogrešio u računici

Obeleženo je 14 godina od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, koju ove godine očekuju izbori. Da li je Milo Đukanović pogrešno procenio kada je u igru uveo Zakon o slobodi veroispovesti, što je izvelo hiljade građana na ulice? Profesor metodologije Miloš Bešić kaže da je crnogorski predsednik podelu uneo u svoju računicu, dok istoričar Ljubodrag Dimić tvrdi da se on igra vatrom. Kako Đukanoviću ide matematika?

Miloš Bešić, vanredni profesor Fakulteta političkih nauka, smatra da Milo Đukanović u svojoj računici ima i podele, kojima bi neke aktere izbacio iz izborne utakmice.

"Morate da pojačate i insistirate na suštinskim podelama i u kanjonu se onda izgube politički akteri koji bi mogli neku poziciju da dovedu u pitanje", rekao je Bešić.

Ta podela koja nastaje, prema njegovom mišljenju nije suštinski nova u smislu odnosa snaga.

"S jedne strane imamo veoma autentične i snažne prosrpske strukture, nacionalno i verski, i one koji insistiraju na jačanju nezavisnosti. Kada igrate političku i partijsku utakmicu, lakše je da branite državu, nego da pričate o ekonomskim pitanjima. Naročito danas kada imate problem sa evrointegracijama koje su veoma usporene. Ekonomija u Crnoj Gori ne napreduje tako da možete da se pohvalite rezultatima", rekao je Bešić.

Narod u Crnoj Gori ima poverenje u SPC

Miloš Bešić ističe da je poverenje u tzv. Crnogorsku pravoslavnu crkvu oko 15 odsto, dok je poverenje u SPC uvek među najvišima, preko 40 odsto.

"Porediti snagu SPC i CPC je smešno. SPC je veoma snažna, autentična, organizovana, istorijski snažna, sa stanovišta identiteta zna se kako je nastala. CPC je nevladina organizacija koja je formirana i nema tu vrstu snage i ne verujem da identite Crne Gore može da se poveže sa CPC", navodi Bešić.

Kada se izbroje ljudi koji su pre pandemije učestvovali u litijama, dolazi se do podatka da su u srpskim sredinama poput Berana, tri od četiri osobe iz pravoslavnog korpusa učestvovale u litijama.

Bešić očekuje da će na kraju ipak doći do kompromisa, ali ne vidi kako je to moguće, osim ako DPS popusti kada je reč o Zakonu o slobodi veroispovesti.

Stvaranje crnogorskog identiteta 

Akademik SANU i istoričar Ljubodrag Dimić kaže da režim Mila Đukanovića predugo traje i da on želi da završi posao na formiranju državnog i nacionalnog identiteta.

"Posle jezika, pisma, posle odbacivanja kosovskog mita 2008. sa priznavanjem Kosova, režim je došao do toga da rešava pitanje crkve", rekao je Dimić.

Ističe da kada dobijete pokrovitelje za ideju samostalne Crne Gore morate da prihvatite i nadzor nad sobom.

"Kada se zadužite i od te podrške koju ste tražili živite lagodno 10 godina, ona postaje omča oko vrata, jer ti ustupci - priznanje Kosova, udaljavanje od Rusije, uništena privreda koja prihvata sve sa strane, ako gledate u sferi nečega što je svakodnevni život, Crnoj Gori je dobro išlo, ali se sada, pogotovo u odnosu na Srbiju, to što se zvalo 'dobro išlo' više ne izgleda tako", navodi Dimić.

Posebno je, smatra, važno to što ono što je bila podrška je sada omča, jer zapad ima standard i u nekim stvarima neće da se spusti ispod onog što decenijama zagovara: ljudska prava, pravo na jezik i izražavanje, na nastavni plan i program, iskazivanje vere.

"Dolazimo do toga da ti elementi demokratičnosti ne postoje u Crnoj Gori. Nema slobodnog pojedinca, nema slobodnog društva, to je već veliki problem za zapad, jer njima jedan režim postaje suviše težak. Možda i zapadu odgovara da se relaksira odnos u Crnoj Gori, da dođe neko ko će imati čiste ruke", kaže Dimić. 

Dolazak Đukanovića na vlast i referendum 

Bogoljub Šijaković, profesor Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Beogradu, smatra da je legitimitet Đukanovića upitan.

"On nije došao na vlast demokratskim izborima, već na talasu antibirokratske revolucije i masovnih protesta, kakve i sada gledamo. Svi ostali izbori su pod znakom pitanju kao i referendum", kaže Šijaković.

Govoreći o referendumu 2006. godine, Šijaković kaže da je objavljena Bela knjiga sa hiljadama nepravilnosti na referendumu.

"On je dobijen za 2.096 glasova više nego što je bilo neophodno. Prema dokumentu MUP-a Srbije, na tom spisku nezakonito je ubačen 2.671 glasač iz Srbije", navodi Šijaković.

Bešić ističe da istraživanja pokazuju da je, i 14 godina od proglašenja nezavisnosti, raspored snaga otprilike isti, što će reći da je taj identitetski i politički sukob u suštini crnogorskog bića.

"Ne verujem u ideju da će pocrnogorčiti Srbe. Srbi u Crnoj Gori su čvrsti u svom uverenju, vezani za svoj verski i nacionalni identitet, ne doživljavaju Crnu Goru kao svoju autentičnu državu. Ako je cilj bio da se odigra izborna utakmica na bazi jačanja podela, možda će se dobiti ta utakmica, ali izbori neće rešiti krizu i nastaviće se jer je pitanje identitetea Crne Gore u dubokim podelama", zaključio je Bešić.

Na pitanje da li će Đukanović dobiti izbore, Bešić odgovara da će biti gusto kao i do sada. S druge strane Bogoljub Šijaković smatra da ako izbori budu kontrolisani i slobodni, Đukanovića čeka poraz.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво