Dodik poručio ambasadorima: Politički ste zloupotrebljni

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je ambasadorima, predstavnicima međunarodnih organizacija i misija u BiH da su se prisustvom na prijemu povodom obeležavanja "1. marta" kao nepostojećeg "Dana nezavisnosti BiH" svrstali na jednu stranu i da su, kako je naveo, "politički zloupotrebljeni".

Milorad Dodik uputio je pismo ambasadorima, šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava, međunarodnim organizacijama i misijama akreditovanim u BiH u kojem ih je podsetio da u BiH ne postoji zakon o državnim praznicima, niti postoji konsenzus predstavnika konstitutivnih naroda i entiteta u vezi sa tim pitanjem.

"Kao rezultat toga ne postoji ni "Dan nezavisnosti BiH" niti je 1. mart "državni praznik" u BiH, kako vas godinama obmanjuju političari iz Federacije BiH. Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH", istakao je srpski član Predsedništva BiH.

On je naglasio da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obeležavanjima koja imaju veze sa "1. martom", predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo mešanje u nerešena unutrašnja pitanja u BiH.

"Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao "državni praznici BiH" i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, parlament ili Savjet ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija",  ukazao je Dodik.

Dodik je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsedništvu BiH organizovali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom nepostojećeg "Dana nezavisnosti BiH", nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH.

"Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni", istakao je Dodik.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво