Mitropolit kijevski sa Amfilohijem u litiji u Podgorici

U gradovima širom Crne Gore i večeras se održavaju molebni i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije doputovao je večeras u posetu Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a pred Sabornim hramom Hristovog Vaskrsenja u Podgorici dočekali su ga sveštenstvo, monaštvo i  narod.

On je sa mitropolitom Amfilohijem predvodio večerašnju litiju, kojom vernici iskazuju protivljenje usvajanju Zakona o slobodi veroispovesti.

Mitropolit kijevski Onufrije rekao je nakon litije da je, kada je dobio poziv od mitropolitaAmfilohija da dođe u Crnu Goru imao sliku o Crnogorcima koja se formirala dok je učio bogosloviju.

"Zapamtio sam da je narod hrabar i silan. Ali kad sam došao ovdje i vidio veliki broj ljudi, shvatio sam da ste ljepši i blagorodniji nego što sam zamišljao", rekao je Onufrije.

Posle molebna u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, litija je krenula ulicama Bijelog Polja, do Crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Protojerej Nikola Skopljak je rekao da se ovih dana "celim svetom širi divna poruka iz Crne Gore 'ne damo svetinje'", i da ona više nije Crna nego Sveta Gora.

Nakon molebna služenog u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Plužinama, Pivljani su prošli ulicama grada, a litiju je predvodilo lokalno sveštenstvo i monaštvo, kao i iguman Pivskog manastira Jeftimije i plužinski paroh, jerej Miroslav Mihailović koji se zahvalio  narodu što skoro dva meseca na miran i dostojanstven način pokazuju kako se brane svetinje. 

Litija u Beranama krenula je iz centra grada, od hrama Svetog Simeona Mirotočivog u izgradnji, i ustaljenom trasom do manastira Đurđevi stupovi, gde je služen moleban.

Okupljenim građanima pozdrave sa Kosova preneo je sveštenik Ilarion, koji je rekao da se "Kosovo danas brani u Crnoj Gori".

Uprkos novom snegu, Durmitorci i večeras masovno učestvuju u litiji za odbranu pravoslavnih svetinja.

Litije se od Božića organizuju dvaput nedeljno, četvrtkom i nedeljom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво