Na tvrđavi u Sutomoru grafit "Srbe na vrbe", crnogorsko ministarstvo krivi autore trobojki

Na Tabiji u Sutomoru, kulturnoj baštini iz 19. veka, koja je sanirana nakon što je na njoj prošle nedelje oslikana trobojka, osvanuo je uvredljivi natpis "Srbe na vrbe", pišu Vijesti. Ministarstvo kulture smatra da iza natpisa stoje isti oni koji su na zidinama prethodno oslikali trobojku.

Ministarstvo kulture je osudilo, kako su naveli, novi slučaj vandalizma. U saopštenju se dodaje da je "rukopis isti" kao kada je osvanulo obeležje aktuelnih protesta povodom Zakona o slobodi veroispovesti, kao i da se autori nisu potrudili ni da promene lokaciju.

"Za razliku od ranijih manifestacija 'bratoljublja' – poput spaljivanja i cijepanja zastave Crne Gore – ovog puta, ipak, težnja je da se prikaže tobožnja ugroženost dijela stanovništva naše države. Da li ugroženih ima i da li su bilo čija prava narušena, najbolje govori puna sloboda izražavanja protesta na ulicama Crne Gore, koji traju duže od dva mjeseca", saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Opštine Bar su saopštili da se radi o neprihvatljivoj poruci govora mržnje.

"Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, međutim, ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su 20. februara, osudili devastaciju Tabije, nakon što je na njoj oslikana trobojka.

Ranije je saopšteno da je zbog slikanja trobojke podneta krivična prijava protiv N. N. lica zbog krivičnog dela devastacije kulturnog dobra.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво