Pupovac osudio spaljivanje lutke istopolnog para u Imotskom

Članovi saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Milorad Pupovac iz SDSS-a i Goran Beus Rihemberg iz GLAS-a, osudili su spaljivanje lutke istopolnog para s detetom tokom karnevala u Imotskom, kao i napad na kliniku oftalmologa Nikice Gabrića.

Govoreći o napadu na kliniku Gabrića, koji je priznao da je mason, Pupovac je na konferenciji za novinare u Saboru rekao da mora da bude zaustavljena percepcija da takve tajne organizacije čine stvari koje su iznad Ustava i zakona i manipulišu sudbinama pojedinaca, naroda i države.

"Napadi su sasvim sigurno povezani s političkim kampanjama koje su vođene i u Saboru, ali i medijskom prostoru", smatra Pupovac i napominje da je poznato da to nije jedino udruženje te vrste.

Komentirajući spaljivanje lutke istospolnog para s detetom, Pupovac je rekao da slanje te vrste poruka prema pripadnicima ranjivih populacija nije u tradiciji karnevala i ne doprinosi onome što Ustav i zakoni u Hrvatskoj jamče, a to je zaštita ranjivih grupacija.

Povodom polemike sa Hrvojem Zekanovićem iz HRAST-a oko Zakona o popisu stanovništva, Pupovac je naveo da ne deli isto mišljenje sa s Zekanovićem, ali da njegovo pravo na miran život kao i njegove porodice mora da bude apsolutno zašticeno.

Beus Rihemberg smatra da je u toku nova faza eskalacije govora mržnje u hrvatskom političkom i javom prostoru.

"Već, ne znam po koji put, upozoravamo da huškanje na društveni položaj i prava nacionalnih manjina i svih drugih manjinskih skupina vodi u novu fazu - nasilje", rekao je on.

Ocenio je da se sve kreće ka eskalaciji protiv privatnosti i bezbednosti, bezavisno do toga da li je reč o napadu na privatnost i porodičan mir poslanika Zekanovića ili napadu na kliniku.

"To je nedopustivo i može biti samo uvertira u ozbiljno nasilje", smatra Beus.

Tokom tradicionalne karnevalske povorke u hrvatskom gradu Imotskom, u kojoj građani maskirani šetaju gradom, u nedelju su spaljene lutke istopolonog para s detetom.

Paljenja lutke istopolnog para s usvojenim detetom u naručju na karnevalu u Imotskom izazvao je žestoke reakcije u Hrvatskoj. Vlada Hrvatske osudila je paljenje kao i predsednik Zoran Milanović. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво