Litije i molebni u Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru

U Nikšiću, Ulcinju i Virpazaru održane su litije i molebni zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti.

Nakon molebana u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću i večeras je ulicama grada  prošla litija u pratnji vernika, prenose Vijesti.

Protojerej Nikola Marojević poručio je okupljenim građanima da neće govoriti o onome i onima koji su, čineći bezakonje, narod iz hramova izveli na ulice da traže oduzeta prava.

"Sloboda je kad si sam a nijesi usamljen, kad te ima i kad te nema, kad si svoj na svome", rekao je Marojević.

Kako je ocenio, ova drama na ulicama Crne Gore koja se proširila i na mnoge zemlje gde žive pravoslavni hrišćani, nadmašuje i same protogoniste.

"Ovo je već istorija u punom smislu riječi. Oni koji radeći svoj posao po trgovima i na ćoškovima, dronovima i baznim stanicama, popisujući nas u knjige raporta svojim nadređenima, u stvari nas upisuju u knjigu časti, poštenja i ljudskog dostojanstva", istakao je Marojević.

Kako je rekao, dati reč znači biti spreman za nju položiti život.

"To je odgovor onima kojima je sve jasno a ništa ne znaju. Ovo nisu samo ulice, kao što nisu samo šetnje. Ovo su molitveni vapaji naroda ranjenog nepravdom i suštinskim poniženjem", rekao je Marojević.

Poručio je da duh slobode koji se pronosi ovim ulicama ne može uništiti niko.

Litije su po prvi put održane u Virpazaru i Ulcinju.

Moleban u Ulcinju služen je u  crkvi Svetoga Nikole da bi potom okupljeni građani prošetali u litiji od Meteriza do hrama pod Bijelom Gorom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво