Savet SPC: Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve je na sednici održanoj u Cetinjskom manastiru usvojio nacrt inicijative Ustavnom sudu Crne Gore za ocenu ustavnosti odredbi Zakona o slobodi veroispovesti.

U saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske zahvaljuje se svim vernicima u Crnoj Gori "na pokazanom hrišćanskom dostojanstvu u otporu ovom bezakonju", kao i ostalima u regionu i svetu koji su to prepoznali.

Episkopski savet je podržao i buduće organizovanje i sprovođenje molitvenih litija četvrtkom i nedeljom, podsećajući na obavezu čuvanja mira i dostojanstva, kao i do sada.

Na sajtu Mitropolije je objavljena i poruku Episkopskog saveta, koja će biti pročitana na svim sutrašnjim molebnima i litijama.

U poruci se, između ostalog, navodi da je Zakon o slobodi veroispovesti donet bez dijaloga, mimo važećih procedura i uprkos brojnim savetima iz zemlje i inostranstva.

"Protestujemo protiv akta koji ne donosi pravdu, jednakost ni slobodu, već sve suprotno tome i akta kojim hoće da ozakone otimačinu crkvene imovine. Otimačinu svetinja koje su gradili, obnavljali i ukrašavali - naši zajednički preci", ističe se u poruci.

Navodi se i da nam "ne može ništa laž, vodi nas istina".

"Nema mećava, nema kiša, zime, ni vrućine nadolazećeg ljeta Gospodnjeg koje bi nas spriječile... Mi smo spremni da hodamo ovim Božijim putem, dok ne dođemo do slobode i pravde", navodi se u poruci.

Navodi se i da više nije vreme da crkva sugeriše rešenja, već zahteva da taj zakon nestane, i da ga zameni ustavan zakon.

"Iz glave cijela naroda, poručujemo jasno i glasno: Sklonite ovu pravnu nakazu iz dvorišta naše države", poručio je Episkopski savet. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво