Obeležavanje Dana RS – defile, svečana akademija, odlikovanja

Nizom manifestacija obeležava se 9. januar – Dan Republike Srpske. Dodeljena su odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima. U Banjaluci, patrijarh Irinej služio je liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja. Na Trgu Krajine je održan defile, a u dvorani Borik svečana akademija. Obeležavanju Dana RS prisustvuje premijerka Srbije Ana Brnabić.

Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske održana je u dvorani Borik u Banjaluci.

Prisustvoali su predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić i patrijarh srpski Irinej.

Ana Brnabić je u obraćanju čestitala rođendan "naše i vaše Republike Srpske".

"Srbija je matica koja ima obavezu da vodi brigu o srpskom narodu, ma gde on živeo. Zato volim da kažem da je nama jedan od prioriteta da ne budemo trava u kojoj će se slonovi boriti. Tih slonova je sve više, pa trava uvek nastrada", rekla je Brnabićeva.

Prethodno je održan svečani defile, koji je pratio veliki broj građana na banjalučkom trgu.

Učestvovalo je više od 2.350 pripadnika policije u ešalonima, predstavnika civilnog sektora, sportista...

Premijerka Željka Cvijanović je poručila da je ono što misli i želi Srpskoj satkano u sloganu obeležavanja Dana RS – "Za sva vremena" i dodala da je velika ljubav prema Republici Srpskoj nešto što nikad neće nestati.

"Današnji dan je dan našeg okupljanja, dan kada slavimo slobodu", poručila je predsednica Srpske.

Milorad Dodik je poručio da je "ovo naš dan, dan koji proslavljamo 28. put".

Istakao je da je Srpska stvarana u miru i odbranjena u ratu, i da su danas svi Srbi ponosni na svoju Republiku.

"Nema slobode za srpski narod bez države. Srbi imaju dve države - Srbiju i Republiku Srpsku", naglasio je Dodik i dodao da su Srbi oduvek bili slobodarski narod koji je i drugima donosio slobodu. 

Prethodno je u Palati Republike Srpske održana svečanost povodom dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima koje je uručila Željka Cvijanović.

"Ovo je prilika da zahvalimo institucijama i pojedincima na svemu što su dali za Republiku Srpsku. Na ovaj način želimo da iskažemo poštovanje prema svojim građanima", istakla je Cvijanovićeva.

Orden je, između ostalih, dodeljen ministru odbrane Republike Srbije Aleksandru Vulinu.

On je odlikovan za rad i zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća, kao i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Republike Srbije i Republike Srpske.

Odlikovano je Narodno pozorište Republike Srpske, kao i generali konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

U Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci održana je svečana liturgija koju je služio patrijarh srpski Irinej.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво