Mitropolija tvrdi da su policajci pretukli episkopa, policija demantuje

Crnogorska policija pretukla je episkopa dioklijskog Metodija tokom noćašnjeg protesta na mostu na Đurđevića Tari, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska. Međutim, policija tvrdi da nije primenjivala sredstva prinude prema episkopu. Najvažnije je sačuvati mir, poručio je episkop Metodije i dodao da ne osuđuje policiju.

U saopštenju Mitropolije navodi se da su vladiku i pojedine vernike policajci oborili na zemlju i tukli pendrecima i nogama.

Dodaju da su povređena i dva vernika, koji su pokušavali da zaštite mitropolita. Jednom od njih je, napominju, polomljen kuk, a drugom ključna kost. Oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici.

"Ovim činom najbolje se potvrdila istinitost riječi premijera Duška Markovića koji je u Skupštini rekao da policija ne smije da primijeni silu protiv vjernika, kakav zakon o slobodi vjeroispovijedanja je usvojen i koliko su Crkva i vjerni narod slobodni u savremenoj Crnoj Gori", zaključuje se u saopštenju Mitropolije crnogorsko-primorske.

Episkop Metodije: Najbitnije sačuvati mir, ne osuđujem policiju

Episkop dioklijski Metodije je izjavio da ne želi da incident doprinese zaoštravanju ionako teške situacije u Crnoj Gori.

Rekao je da se oseća dobro i da se vratio vršenju svojih dužnosti.

Episkop je naglasio da ne osuđuje policiju za koju je, kaže, svestan da je morala da vrši svoju dužnost, prenosi Srna.

Poručio je da je sada najbitnije sačuvati mir i pribranost.

Prema njegovim rečima, dva vernika su bila pretučena u momentu kada je policija pokušala da deblokira put, gde se nalazio i on kao podrška svojim vernicima.

Policija tvrdi da nije primenila silu

Uprava policija je demantovala navode Mitropolije crnogorsko-primorske da je pretučen episkop dioklijski Metodije.

Policija je, kako se dodaje, preduzimala zakonom propisane aktivnosti kako bi se uspostavilo normalno odvijanje saobraćaja i u više navrata upozoravala građane da oslobode blokirani putni pravac.

Pošto građani nisu postupili po upozorenju, već su seli na put u znak protesta zajedno sa episkopom Metodijem, policija je primenjujući zakonom propisana ovlašćenja pristupila deblokiranju putnog pravca gde su građani pružili pasivan otpor, navodi policija.

"Policija nije primenljivala sredstva prinude prema episkopu Metodiju", piše u saopštenju.

Kada su se građani razilazili oko 02.55, načelnik Centra bezbjednosti Pljevlja Dragan Slavulj je još jednom razgovarao sa episkopom Metodijem, a on ni tada nije imao primedbi na postupanje policijskih službenika.

"Nije bilo teško povređenih"

Crnogorska policija demantuje i navode Mitropolije da su u ovom događaju dva lica zadobila teške telesne povrede.

"Nakon izvršenih provera, pljevaljskoj hitnoj pomoći javila su se lica koja nijesu sveštena, sa lakim tjelesnim povredama, a niko od povređenih lica nije zadržan u pljevaljskoj bolnici", piše u saopštenju

U potiskivanju mase, kako se navodi, i jedan policijski službenik je zadobio lake telesne povrede.

Direktor bolnice: Niko nije primljen sa prelomom, povređen i policajac

I direktor Opšte bolnice u Pljevljima Eduar Lalović demantovao je navode Mitropolije o dvojici teško povređenih i rekao da tokom noći i jutra u tu bolnicu niko nije primljen sa prelomom kuka i ključne kosti.

Naveo je da su u bolnicu primljene četiri osobe, koji su akteri sinoćne blokade puta na mostu u Đurđevića Tari i da je među njima i jedan policajac.

"Svi su imali lake tjelesne povrede i nakon pregleda u pljevaljskoj bolnici otpušteni su kućama", rekao je Lalović Vijestima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво