Sabor u Nikšiću, mošti svetog Vasilija Ostroškog izložene u crkvi

U Nikšiću se održava crkveno-narodni sabor na kojem će sveštenstvo i vernici još jednom ukazati da se protive donošenju Zakona o slobodi veroispovesti. Član pravnog tima Mitropolije crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić kaže za RTS da se zakonom ispituje pravo svojine Srpske pravoslavne crkve kao knjižnog vlasnika ispita u upravnom, a ne u sudskom postupku kako to nalaže i Zakon o sudsko-pravnim odnosima.

Na ulazu u Nikšić su kolone vozila i sporo se ulazi u grad. Mošti svetog Vasilija Ostroškog izložene su u Sabornoj crkvi posvećenoj tom svetitelju, u kojoj se održava liturgija.

U medijima se pojavila informacija o mišljenju stručnog tela skupštine Crne Gore, kojim se navodi da je ovakav zakon neustavan. Čulo se i da je reč o izdvojenom mišljenju pojedinih članova.

Član pravnog tima Mitropolije Crnogorsko-primorske Vladimir Leposavić rekao je za RTS da je reč o situaciji u kojoj je jasno da je jedna višestruka neustavnost došla do videla da su članovi zakonodavnog odbora poslali stručno mišljenje unapred naglašavajući i odredbe Ustava koje se krše ovim zakonom.

"Tu je najveći prostor posvećen ustavnoj garanciji prava svojine i zabrani proizvoljnog lišavanja prava svojine. Videli smo da je to bio akt, kako je rekao predsednik zakonodavnog odbora skupštine, izdvojeni akt pojedinaca koji su kasnije tokom noći saopštili da to i nije bio njihov stav, da se njihov dopis našao u medijima. Pred dolazak pred poslanike ovog predloga zakona govori se da je taj zakon neustavan i da krši osnovna ustavna načela", rekao je Leposavić.

Na pitanje da li bi, čak i da se odbor tako izjasni i da se u utorak tako glasa da je zakon neustavan, to značilo automatski i povlačenje, Leposavić je naveo da to zavisi od načina na koji poslanici prihvate tako jedno mišljenje i savet.

"Ono nije nužno i automatski ako jedno mišljenje ono što može i mora da spreči skupštinsku većinu da ga usvoji. Ako bi se skupštinska većina na takvo mišljenje oglušila, onda je po pravilu posledica ta da će Ustavni sud reagovati i ukloniti takav pravni akt", istakao je Leposavić.

Dva problema zakona

Mitropolija crnogorsko-primorska je više puta ukazivala na sporne odredbe zakona.

"Dva su glavna problema zakona. Prvi je što ukida pravni kontinuitet i pravnu ličnost postojećih crkava i verskih zajednica, pre svega Srpske pravoslavne crkve i njenih eparhija. Drugi veliki problem je to što se imovinsko pitanje otvara ovim zakonom, zbog čega je ovo predlog zakona navodno o slobodi veroispovesti, a zapravo o proizvoljnom lišavanju prava svojine", kazao je Leposavić.

Prema njegovim rečima, predviđa se da se samo u slučaju Srpske pravoslavne crkve, njeno pravo svojine kao knjižnog vlasnika ispita u upravnom postupku, a ne u sudskom kako to nalaže i Zakon o sudsko-pravnim odnosima.

"Imamo suspenziju osnovnih ustavnih načela, zakona o svojinsko-pravni odnosima, pa i Zakona o katastru Crne Gore koji propisuje da se u upravnom postupku ništa ne dokazuje. Upravni postupak ne služi za to, a ovde je namera da se u takav postupak smesti dokazivanje da bi ono, pretpostavljam, bilo lakše za vladu i zloupotrebila pozicija vlasti, odnosno pravo SPC kao vlasnika", zaključio je Leposavić.

Skup sa isto ovakvom porukom održan je u junu u Podgorici, i tada su predstavnici mitropolije Crnogorsko-primorske zamolile one koji donose zakone da ne dele narod i pozvale da se predlog zakona povuče.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво