Kako Dodik, a kako Komšić komentariše izjavu Izetbegovića

Skoro 13 meseci prošlo je od izbora u Bosni i Hercegovini, a formiranje vlasti još nije završeno. Dogovora nema o Savetu ministara, jer srpski predstavnik u Predsedništvu Milorad Dodik ne pristaje na razgovore o Godišnjem nacionalnom programu za NATO. Korak ka dogovoru napravio je bošnjački predstavnik Bakir Izetbegović izjavom da BiH neće ući u NATO, ako to ne želi Republika Srpska.

Duže od godinu dana status kvo u formiranju vlasti nije uspeo da promeni ni septembarski sastanak sa ambasadorima uticajnih zemalja.

Kamen spoticanja u dogovoru između tri člana Veća je ulazak u NATO i godišnji izveštaj o spremnosti BiH za Severnoatlantsku alijansu.

Ipak, bošnjački predstavnik prelazi liniju koju do skoro nije hteo – kaže da ulazak u NATO nije obavezan.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović je rekao da u BiH niko nikom više ništa neće nametati.

"Kada su u pitanju Srbi i Republika Srpska, ako neće u NATO – neće se ići u NATO", rekao je Izetbegović.

Dogovor o novom roku predlaže Dodik. Traži izmenu člana sporazuma od pre tri meseca koji bi im dao još deset dana do formiranja Saveta ministara. Ali nijedan korak ka Alijansi, tvrdi, neće biti napravljen.

"Republika Srpska je izglasala svoju vojnu neutralnost i to će se poštovati sve dok to Narodna skupština ne promeni. I ne treba nama Bakir Izetbegović da nam to govori, pa mi smo tu odluku doneli", rekao je Dodik i dodao da Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO-u ne dolazi u obzir.

Članstvo ipak većina želi, u NATO neće samo politička elita – tvrdi Željko Komšić, trenutno predsedavajući Predsedništva.

Dodaje i da niko nije ovlašćen da govori u ime celog naroda. Godišnji nacionalni program ne vidi kao uslov za formiranje Saveta ministara jer on, kaže, predstavlja vladavinu zakona i poštovanje ustavno-pravnog sistema u BiH.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво