"Oluja" osim Srba odnela i Hrvate

Posle progona Srba tokom "Oluje" i nakon nje, Hrvatsku poslednje decenije masovno napuštaju i Hrvati. Ona je među tri zemlje Evropske Unije koje najbrže demografski padaju, odnosno gube stanovništvo. Zbog nedostaka radne snage posebno za sezonske poslove radnike traže i u Ukrajini pa i Filipinima.

Radnika je sve manje. Demografska katastrofa, kako je zovu u Hrvatskoj posle velikog broja odlaska mladih glavna je tema u medijima, ipak, pominjanje proterivanja Srba tokom "Oluje" niko ne spominje, bar ne glasno.

"Ona je glavni uzročnik", tako kaže Milan Prica, zamenik načelnika opštine Plitvička jezera koja je posle rata izgubila više od dve trećine stanovništva. To najbolje ilustruje prva škola nazvana po Franji Tuđmanu u Hrvatskoj, koja je nekad radila u dve smene, a sad jedva u jednoj. 

Koliko je "Oluja" oštetila i hrvatsko stanovništvo možda bolje pokazuje primer druge škole, ovaj put u Ličkom Petrovom selu. 

Od preko 350 stanovnika pre rata, u Ličkom Petrovom selu sad ima tek oko sedamdesetak duša, osnovna škola je prodata pre dve godine i srpski i hrvatski đaci sad autobusom idu u 12 kilometara udaljenu Mukinju.

Na mestu stare škole podignut je hotel. Apsurdno je to da je škola zatvorena jer su proterani Srbi koji su većinski nesaljevali selo, a sad hotel zapošljava i radnike iz Srbije koji nemaju veze sa Likom.

Jedan od retkih povratnika Bogdan Bobić, koji živi tik uz hotel, kaže da nema problema i da posla ima, ali ne i ljudi.

"Najveća bi sreća bila da se pelene suše pred kućama, onda bi bilo i đece i života, inače ovđe ima života", kaže Bogdan Bobić.

Hrvatski privrednici iz Like ne žele pred kamerama da potvrde da je odlazak Srba 95' nepovratno negativno uticao na hrvatsku privredu, ali neki to kažu u neformalnom razgovoru.

Istoričar Hrvoje Klasić podseća da je odlazak Hrvata 1991. godine, a onda većinskih Srba iz toga kraja 1995. započeo demografsku katastrofu. Smatra da je Hrvatska ranije morala da  radi više i iskrenije na povratku Srba koji su oterani iz svojih domova.

"Ovog trenutka da predsjednica Hrvatske ode u izbeglička naselja u Srbiji i iskreno popriča sa tim ljudima, verujem da je već kasno", smatra Klasić.

Oni koji se se vratili kažu da boli i to što hrvatski vrh tokom obeležavanja "Oluje" ne nalazi pravu meru da pomene srpska stradanja tokom te akcije. Tompsonovi koncerti i ostala prateća vašarska scenografija, kažu, samo su odvlačenje pažnje da je prema Srbima 1995. počinjena nepovratna nepravda.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво